Infobip predstavio projekt globalne komunikacijske platforme vrijedne 80 milijuna eura

Aktualno Forbes Hrvatska 2. tra 2024. 17:49
featured image

2. tra 2024. 17:49

Infobip je danas predstavio svoju ulogu u projektu IPCEI kojim europska IT industrija želi pojačati svoje globalne kompetencije u području oblaka i edge tehnologija.

Tvrtka Infobip predstavila je danas projekt globalne komunikacijske platforme sljedeće generacije koji je tek dio velike europske inicijative vrijedne 1,2 milijardi eura. Navedena inicijativa Important project of Common European Interest (IPCEI) pokrenuta je kako bi podržala istraživanje, razvoj i prvu industrijsku implementaciju naprednog oblaka i edge računalnih tehnologija u Europi. Europska komisija vjeruje kako će projekt privući i do 1,4 milijardi eura privatnih ulaganja.

Vrijednost Infobipovog dijela projekta iznosi 80 milijuna eura. Projekt se ne financira iz klasičnih europskih sredstava, već u njega ulažu države članice kroz nacionalna sredstva i kroz dio koji stiže iz europskih fondova. Iz Infobipa su naveli kako se s Vladom još razgovara koji će biti mehanizmi financiranja, a Infobip će sudjelovati i s vlastitim sredstvima, no još se ne zna točan iznos.

Platforma će redefinirati i unaprijediti ekosustav tehnologije komunikacije unutar EU-a kroz integraciju umjetne inteligencije, optimizaciju energetske potrošnje i demokratizaciju digitalne transformacije za sve korisnike platforme.

Izabel Jelenić na predstavljanju; Foto: Igor Kralj / Pixsell

Ugovor s Vladom potpisat će se za otprilike dva mjeseca

Na predstavljanju je sudjelovao i premijer Andrej Plenković koji je rekao kako je to projekt od zajedničkog europskog interesa u području infrastrukture i usluga u računalnom oblaku sljedeće generacije.

Potpredsjednik za inženjerstvo Infobipa Damir Prusac je rekao kako ovim projektom europska IT industrija želi konkurirati onoj na svjetskoj razini (Americi, Kini, Japanu).

“Svi pokušavaju, ili većina njih, uzeti postojeću tehnologiju, napraviti dodanu vrijednost i uklopiti to u europski cilj. Mi želimo stvoriti novu tehnologiju i dati je drugima da se mogu uklopiti u ciljeve Europe”, kazao je Prusac.

Što se tiče potpisivanja ugovora s Vladom iz Infobipa su kazali kako je teško prognozirati no nadaju se da će se ugovor s Vladom potpisati unutar dva mjeseca.

Infobip će na ovom projektu od velikog europskog značaja surađivati s uglednim europskim partnerima, uključujući Deutsche Telekom AG, Sveučilište Twente i druge relevantne institucije, poput sveučilišta u Austriji, Njemačkoj i Poljskoj.

IPCEI Cloud inicijativu pokrenule su više od 100 tvrtki i istraživačkih organizacija iz 12 članica EU, a cilj joj je izgradnja nove decentralizirane softverske infrastrukture za naprednu upotrebu računalnih resursa od clouda do edge computinga koja će omogućiti nove i inovativne poslovne modele temeljene na podacima.

Vlada je u sredinom ožujka donijela zaključak kojim podržava sudjelovanje Republike Hrvatske i tvrtke Infobip u IPCEI-ju za područje infrastrukture i usluga u računalnom oblaku sljedeće generacije.

Takvi istraživački projekti, kako je tada rečeno, potiču znanstvena istraživanja i suradnju, stvaraju nova visokotehnološka radna mjesta te pozicioniraju Hrvatsku kao zemlju otvorenu za industriju nove generacije.