Najvećoj američkoj platnoj mreži prijeti tužba zbog monopola na tržištu debitnih kartica

Svijet Forbes Slovenija 24. ruj 2024. 19:42
featured image

24. ruj 2024. 19:42

Nakon godina istrage poslovne prakse Vise, Ministarstvo pravosuđa SAD-a sada navodno tuži tvrtku zbog navodnog nezakonitog monopoliziranja američkog tržišta debitnih kartica

Američko ministarstvo pravosuđa planira pokrenuti tužbu protiv Vise zbog sumnje u nezakonitog stvaranja monopola na američkom tržištu debitnih kartica, rekli su anonimni izvori Bloombergu. Tužba se navodno odnosi na niz antikonkurentskih praksi operatera najveće američke platne mreže. Očekuje se da će vlada prijaviti slučaj saveznom sudu.

Visa je poduzela korake kako bi spriječila konkurente da izazovu njezinu dominaciju na tržištu debitnih kartica, rekli su izvori za Bloomberg. Također se navodi da je Visa sklopila ekskluzivne ugovore kako bi spriječila širenje konkurentskih mreža i osujetila napore tehnoloških tvrtki da uđu na tržište.

Visa i Ministarstvo pravosuđa odbili su komentirati.

Godinama pod povećalom

Tužba Ministarstva pravosuđa bila bi kulminacija nakon višegodišnje istrage poslovne prakse Vise. Nakon što je početkom 2020. godine korporacija najavila preuzimanje financijske tehnološke tvrtke Plaid, antimonopolsko tijelo je u studenom iste godine pokrenulo istragu protiv Vise. Akvizicija je dva mjeseca kasnije pala u vodu. Akvizicijom Plaida vrijednom 5,3 milijarde dolara, kompanija je navodno željela ukloniti konkurentsku tvrtku s tržišta i zadržati monopolski položaj na tržištu.

Tijekom istrage, Ministarstvo pravosuđa također je ispitalo Visinu strukturu cijena za tehnologiju tokenizacije. To je usluga koja zamjenjuje 16-znamenkasti broj računa tokenom koji samo Visa može otključati, štiteći podatke o vlasniku kartice dok prolaze između trgovaca i banaka.

Visa je uvela tokenizaciju 2014. godine i godinama trgovcima nudi nižu cijenu usluge ako je koriste. Ove godine tvrtka je objavila da je od uvođenja tehnologije do lipnja ove godine diljem svijeta izdano više od 10 milijardi tokena. U posljednjih godinu dana dnevno ga je koristilo više od 1,5 milijuna trgovaca.