U Ukrajini su se pojavili ruski “bazuka dronovi”. Jesu li uopće efikasni?

Aktualno Forbes 6. lis 2024. 15:22
featured image

6. lis 2024. 15:22

Dronovi i bacači raketa dobra su kombinacija – rakete pružaju veliku snagu u malom paketu. Ipak, pretvaranje teorije u praksu potpuno je druga priča, upozorava Forbesov stručnjak za naoružanje i tehnologiju, David Hambling.

U prošlosti je bilo mnogo eksperimentalnih modela i prototipa, ali konceptualni dronovi naoružani raketama dosad su bili viđani isključivo na sajmovima oružja i u testiranjima.

To se sada mijenja: pojavili su se prvi izvještaji o ruskim dronovima s raketnim bacačima u Ukrajini. Oni izgledaju dobro, ali jesu li efikasni? Koje su njihove prednosti i mane?

Prava znanost

Još 2016. godine, suradnik Forbesa David Hambling pisao je o ruskom multikopteru kojeg je proizvela tvrtka The United Instrument Manufacturing Corporation. Tvrtka je objavila video svojeg drona koji napada mete protutenkovskim raketama.

“Leteći roboti dizajnirani su da zamijete objekte u daljini i uništavaju neprijateljske mete na ratištu,” rekao je u priopćenju zamjenik izvršnog direktora UIMC-a Sergej Skokov. Ipak, pobliži pogled na taj video sugerira kako rakete padaju u blizini meta, ali zapravo ih ne pogađaju, što je poprilično loše za demonstracijski video.

Uslijedili su mnogi drugi pokušaji, poput bjeloruskog drona iz 2018. godine, koji je bio opremljen raketnim bacačem, kao i ukrajinskog drona Demon iz iste godine. Prije tri godine, norveški proizvođači Nammo predstavili su verziju raketnog bacača pričvršćenog na komercijalni dron kojeg su uspješno testirali.

U sukobu u Ukrajini dosad se mogao primijetiti čitav niz improviziranih spajanja dronova i raketnih bacača, ali nismo vidjeli snimke dronova opremljenih raketama koje uništavaju mete u akciji.

Prva upotreba u ratu

Ruski medij MASH nedavno je objavio video koji prikazuje testno ispaljivanje rakete iz drona. Opis snimke kaže kako stabilizirani dron može nositi teret od oko 11 kilograma na udaljenosti od 32 kilometra, a navodno je upotrijebljen u akcijama u Uhledaru.

Kakvu prednost ovakvo oružje ima u odnosu na druge opcije?

Prednost po pitanju preciznosti je upitna. Veliki multikopteri poput ukrajinskih dronova Baba Jaga iznimno su efikasni u borbi protiv tenkova. Oni izbacuju bojeve glave, čak i protutenkovske mine, koje bez problema mogu svladati tanke oklope na vrhu tenkova. Obično prenose nekoliko bombi i izbacuju ih jednu po jednu dok lebde izravno iznad mete. Ako prva bomba promaši, pilot prilagodi smjer i obično postigne pogodak iz drugog ili trećeg pokušaja.

Piloti dronova sada mogu postići impresivne razine preciznosti. Ubacivanje granata u otvorene tenkove postala je rutinska stvar i standardna metoda uništavanja napuštenih ruskih vozila koje ne mogu zaplijeniti.

Raketni bacači imaju solidnu preciznost, ali ispaljivanje raketa iz dronova zahtijeva dosta prilagodbe kako bi ono postiglo istu preciznost kao i izbacivanje granata.

Problem težine nije jednostavno riješiti

Tu je i pitanje težine. Trenutna verzija protutenkovskog raketnog bacača M72 teži oko tri i pol kilograma. Sam projektil teži oko 1,8 kilograma, a polovica te težine (0,9 kilograma) odlazi na samu bojevu glavu. Dron prema tome može nositi jedan M72 ili RPG-26 (ruski ekvivalent), ili četiri bombe slične moći.

Međutim, ono što rakete mogu ponuditi jest udaljenost. Taktički ometači postali su sveprisutni, uglavnom kao obrana od FPV dronova, a pričvršćeni su na vozila ili u blizini dronova. Oni ometaju komunikaciju pilota s bilo kojim dronom koji se približi na oko stotinu metara od same mete. Nadmetanje između ometača i dronova sa sve boljom komunikacijom još uvijek traje i sustavi se konstantno nadograđuju kako ne bi postali beskorisni. M72 ima domet od oko 350 metara, što znači da dron sa sposobnošću ispaljivanja raketa može pogoditi metu s točke izvan dometa ometača.

Čini se da su tu istu logiku primijenili i Ukrajinci u svojim bombama na lasersko navođenje koje sada nose neki ukrajinski dronovi-bombarderi.

Veći domet također može omogućiti korištenje dronova po danu – ukrajinska vojska svoje dronove Baba Jaga zasad koristi samo pod zaštitom mraka jer se oni moraju približiti svojim metama.

Ukrajinski eksperimentalni dron s dva raketna bacača 2022. godine / FOTO: Ukrajinsko ministarstvo obrane via FORBES

Uz to, Rusija za razliku od Ukrajine nema dovoljno vještih pilota dronova-bombardera, budući da su tek nedavno počeli koristiti velike multikoptere. Moguće da im je jednostavnije naučiti koristiti raketne bacače sa svim prednostima koje oni imaju po pitanju dometa.

A pogađaju li mete?

Potpuno je drugo pitanje hoće li dronovi naoružani raketama uopće moći pogoditi svoje mete. Vjerojatno upravo zato dosad nismo vidjeli ukrajinsku stranu da na velikoj skali radi na tom pristupu, usprkos mnogim testovima. Ako se oni pokažu efikasnima, koncept će se vrlo brzo kopirati i s njime će se početi improvizirati na terenu. Napredne verzije možda će dobiti pametne sustave ciljanja ili druga poboljšanja.

Možda su dronovi opremljeni raketnim bacačima slijepa ulica. Možda su značajan korak unaprijed. U tom slučaju, svijet će morati o tom konceptu razmišljati ili kao o kapacitetu koji i sami moraju razviti ili kao o prijetnji koju moraju uništiti.

Autor originalnog članka: David Hambling, viši suradnik Forbesa
Link: Russian Bazooka Drones Debut In Ukraine
(Prevela: Nataša Belančić)