Ukrajina je u Kursk poslala svoje najbolje tenkove. Je li to bio previše rizičan potez?

Aktualno Forbes 3. lis 2024. 12:42
featured image

3. lis 2024. 12:42

Rusi su dronovima navodno uništili najmanje jednog od oko dvadesetak tenkova Strv 122 i Leopard 2A6.

Početkom kolovoza, moćna ukrajinska sila – oko desetak bojni iz osam različitih brigada – upala je u rusku regiju Kursk, velikom brzinom zauzevši značajan teritorij koji su branili nepripremljeni ruski vojnici.

Bio je to riskantan potez. Tom napadu su posvetili svoje posljednje dobro opremljene jedinice i tako umanjili snagu postrojbama na istoku i jugu zemlje. Takva odluka izazvala je gubitak kontrole nad ključnim gradovima i selima na tim frontama.

Najvažniji od tih gubitaka je grad Vuhledar na istoku, gdje se iscrpljena ukrajinsa 72. mehanizirana brigada dvije godine držala protiv ruskih napada. Nadjačana brigada napokon se povukla ovog tjedna uslijed žestokog bombardiranja.

Ukrajinsko zapovjedništvo u Kijevu nije se previše zamaralo tim gubicima, već se posvetilo invaziji u Kursku.

Oko sela Veseloe u toj regiji, 21. mehanizirana brigada ukrajinske vojske s jedinicama za podršku bori se s lokalnim ruskim garnizonom, manevrirajući kroz polja i šumarke kako bi otkrila rupe u ruskoj obrani. Navodno im je cilj krenuti prema istoku i pridružiti se glavnim ukrajinskim odredima, te opkoliti preostale ruske trupe oko sela.

To je teška i kaotična borba za 21. mehaniziranu brigadu i 225. jurišni bataljun, koji su zamijećeni u Kursku s borbenim vozilma CV90 švedske izrade i tenkovima iz Švedske i Njemačke. To su neka od najboljih vozila u ukrajinskom inventaru.

Svaki Strv 122 i Leopard 2A6 je iznimno vrijedan. Postoje neki dokazi da je 21. mehanizirana brigada već izgubila najmanje jedan tenk u Kursku. Snimke objavljene krajem prošlog mjeseca prikazuju jedan Strv 122 u plamenu nakon što ga je pogodio eksplozivni FPV dron. Vjerojatno ga se ne isplati popravljati, čak i ako ga Ukrajinci uspiju dovući s fronte iza svojih linija.

Činjenica da su ukrajinski zapovjednici spremni riskirati ove tenkove u Kursku znak je koliko im je važna ova invazija. Za nju Ukrajinci plaćaju cijenu gubitka teritorija, ali i neprocjenjivo važnih vozila.

Autor originalnog članka: David Axe, Forbes
(Prevela: Nataša Belančić)