Slovenski Dnevnik tvrdi da je Fortenova postigla dogovor s HPS-om i da kupuje Vujnovčevu Enna Fruit

Aktualno Forbes Hrvatska 10. lis 2024. 10:38
featured image

10. lis 2024. 10:38

Slovenski Dnevnik je objavio tekst pod naslovom “Fortenova poboljšala rok za plaćanje”, u kojem najavljuje cijeli niz poteza tvrtke, a posebno je zanimljiva tvrdnja da je postignut dogovor s fondom HPS o još jednom produljenju roka za isplatu obveznica i to pod povoljnijim uvjetima, te da Fortenova koja je u većinskom vlasništvu Pavla Vujnovca kupuje njegovu tvrtku koja se bavi proizvodnjom i distribucijom voća i povrća, Enna Fruit.

Kao što je poznato, Fortenova grupa je još iz vremena Lex Agrokora “vukla” teret isplate obveznice američkom investicijskom fondu HPS Investment Partners od astronomskim 1,2 milijarde eura i mnogi potezi u proteklih nekoliko godinu pravdali su se tim pritiskom. Za prodaju poljoprivrednih kompanija – koje je kupila Podravka – novi većinski vlasnik, Pavao Vujnovac, eksplicite je naveo da se provodi u suradnji s HPS-om.

S obzirom da je novi rok za isplatu obveznice bio naveden kraj studenog ove godine, iz tvrtke nama službenih informacija, te naglašavaju da proces refinanciranja nije gotov, no, slovenski Dnevnik je 9. listopada objavio tekst u kojem je, na temelju svojih izvora koji nisu otkriveni, naveo što je navodno dogovoreno s HPS-om.

Dnevnik je podsjetio i na prodaju poljoprivrednih tvrtki, Belje, PIK Vinkovci, Vupik, Energija Gradec, Belje Agro-Vet i Fenix Podravci za 333 milijuna eura, te je navedeno da će “dobivena sredstva Fortenova grupa iskoristiti za smanjenje svoje zaduženosti.”

Prema informacijama Dnevnika, Podravka će kupoprodajnu cijenu za poljoprivredne tvrtke uplatiti Fortenova grupi nakon dospijeća Fortenovinih obveznica, odnosno krajem studenoga. “Povezana složena financijska situacija Fortenova grupe bila je jedan od glavnih razloga zbog kojih se s HPS-om dogovorila o ponovnom produženju dospijeća plaćanja obveznica, neslužbeno smo doznali. Rok bi trebao biti produžen za dvije godine, uz kamatnu stopu koja bi bila znatno niža od trenutnih 18 posto.”, tvrdi Dnevnik.

Smanjenje duga s Podravkinom uplatom

“S primljenim sredstvima od Podravke, neto financijski dug Fortenova grupe smanjit će se s nešto više od milijardu eura, koliko trenutno iznosi, na oko 700 milijuna eura. U idućoj godini omjer neto financijskog duga i EBITDA (novčani tok iz poslovanja) trebao bi pasti ispod dva. Dakle, ako bi tvrtka cijeli EBITDA, koji pokazuje koliko sredstava tvrtkama ostaje za otplatu kredita, investicije i ulaganja, namijenila za otplatu dugova, trebalo bi joj manje od dvije godine. Neslužbeno smo također doznali da Fortenova grupa iduće godine planira dobiti kreditni rejting koji će pokazati njezinu kreditnu sposobnost, a sljedeći korak bio bi refinanciranje financijskih obveza koje proizlaze iz izdanih obveznica dugoročnim kreditom uz nižu kamatnu stopu.”, piše Dnevnik.

Tvrde također da prodaju agrobiznisa Fortenova “namjerava nadomjestiti s dva preuzimanja agro-prehrambenih tvrtki”. Jedna je kupnja tvrtke Enna Fruit, čiji je krajnji vlasnik tvrtka Energia Naturalis, u vlasništvu Vujnovca, tvrde izvori Dnevnika. Hrvatska tvrtka Enna Fruit, koja se bavi proizvodnjom, otkupom i distribucijom voća, povrća i cvijeća, prošle godine je ostvarila više od 170 milijuna eura prihoda i nešto manje od pet milijuna eura čiste dobiti. Slovenska tvrtka Enna Fruit, osnovana prošlog travnja, prošle je godine ostvarila 5,5 milijuna eura prihoda i 220.000 eura čiste dobiti. Srpska Enna Fruit ostvarila je 38,3 milijuna eura prihoda i 307.000 eura čiste dobiti, dok je Enna Fruit koja posluje na tržištu BiH ostvarila 22,4 milijuna eura prihoda i 721.000 eura čiste dobiti, podsjetili su na rezultatke tvrtki u Dnevniku.

Forbes Hrvatska se obratio i Fortenova grupi za komentar navoda iz Dnevnika, no nismo dobili odgovor, ali je naglašeno da je proces refinanciranja još uvijek u tijeku.