Forbes donosi popis najplaćenijih nogometaša svijeta za 2024. godinu

Rang liste Forbes 18. lis 2024. 12:50
featured image

18. lis 2024. 12:50

Možda je ovih dana nešto teže doći do velikog novca iz Saudijske Arabije, ali upravo za njihove klubove igra čak četiri od 10 najplaćenijih nogomataša na svijetu, uključujući i Cristiana Ronalda koji ruši sve rekorde.

Godinu dana nakon što su klubovi saudijske nogometne lige na transfere potrošili oko milijardu dolara – što je dosad nezabilježeno za neku zemlju koja se teško može smatrati nogometnom supersilom – tržište se značajno ohladilo. Cijene nafte su pale, a zemlja investira u čitav niz megaprojekata koji su ispraznili njen 925 milijardi dolara vrijedan državni fond. Saudijci su tako ove godine na nogometne akvizicije, pokazuju podaci Transfermarkta, potrošili “samo” 524 milijuna dolara. Nogometaši koje su kupili – među kojima se možda najviše ističu Moussa Diaby, Ivan Toney i Marcos Leonardo – i nisu baš zvijezde svjetskog ranga.

Za superzvijezde koji su lani došli na Bliski istok pak plaća još uvijek stiže. Četiri igrača iz saudijske nogometne lige sada se nalaze na rang-listi 10 najplaćenijih, koja računa i njihove plaće od igre i zaradu od sponzorstava i drugih poslovnih pothvata.

Samo tri igrača dolaze iz engleske Premier lige, dok španjolska La Liga među najplaćenijima ima dvojicu nogometaša. Lionel Messi jedini je predstavnik američke nogometne lige na popisu.

Na prvom mjestu, drugi put zaredom, nalazi se Messijev rival Cristiano Ronaldo, koji je započeo lavinu odlazaka u Saudijsku Arabiju kada se u siječnju prošle godine pridružio klubu Al Nassr.

Nešto mirnija 2024. godina u Saudijskoj Arabiji ostavila je posljedice i u ostatku nogometnog svijeta, dijelom i zbog UEFA-inih regulacija o fair playu koji vežu količinu novca koju klub može potrošiti s iznosima koje zarađuje. “Prošle godine imali ste saudijsku ligu koja je na dva načina doprinosila engleskoj Premier ligi: plaćali su naknade za transfere, a istovremeno skidali s platnih listi iznimno skupe igrače,” objašnjava Kieran Maguire, predavač nogometnih financija na Sveučilištu Liverpool. “Budući da Saudijci više ne troše, Premier liga se ohladila na drugoj strani.”

I činjenica jest da je potrošnja na transfere te lige ove godine pala na 2,5 milijardi dolara – s prošlogodišnjeg rekorda od 3 milijarde dolara. I francuska Ligue 1 i njemačka Bundesliga zabilježile su značajne padove u odnosu na prošlu godinu. Kylian Mbappe (peti na ovogodišnjem popisu) jedini je igrač u top 10 koji je ove godine promijenio klub, na nedostatak bombastičnih transfera ograničio je financijski rast za ostatak najplaćenijih igrača.

Projekcije pokazuju kako će ukupno desetorica najplaćenijih na svijetu ove godine zaraditi 983 milijarde dolara, što je rekordan iznos, ali svejedno samo 2 posto veći od prošlogodišnjeg.

Ovo je 10 najplaćenijih nogometaša svijeta za 2024. godinu:

1. Cristiano Ronaldo

285 milijuna dolara

DOB: 39 godinaKLUB: Al NassrZEMLJA: PortugalNOGOMET: 220 milijuna dolaraIZVAN TERENA: 65 milijuna dolara
Andrew Milligan / PA Images / Profimedia

Ronaldo je najpopularniji sportaš na planeti – ima preko 900 milijuna pratitelja na Facebooku, Instagramu i X-u/Twitteru. Njegova prisutnost na internetu samo je porasla kada je u kolovozu pokrenuo vlastiti YouTube kanal. Premašio je milijun pretplatnika za samo 90 minuta, što je rekord platforme. UR Cristiano danas ima publiku od gotovo 65 milijuna dolara, a samo 59 objavljenih videa na kanalu ima ukupno preko 544 milijuna pregleda. Njegova tradicionalnija partnerstva uključuju Nike, Herbalife i Whoop – u kojemu ima i udio – da ne spominjemo hotele, mirise i donje rublje s brendom CR. Uz sve te pothvate sigurno će imati što za raditi kad god odluči objesiti kopačke o klin: njegov ugovor s Al Nassrom završava nakon ove sezone.

2. Lionel Messi

135 milijuna dolara

DOB: 37 godinaKLUB: Inter MiamiZEMLJA: ArgentinaNOGOMET: 60 milijuna dolaraIZVAN TERENA: 75 milijuna dolara
JUAN MABROMATA / AFP / Profimedia

Tek nekoliko mjeseci nakon što je predvodio Argentinu u osvajanju 16. naslova Copa America – i drugog u njegovoj karijeri – Messi je Inter Miami doveo nadomak osvajanja prvog klupskog prvenstva. Pobijedio ili izgubio, Messi Miami sigurno neće tako brzo napustiti. Ugovor mu vrijedi još sljedeću sezonu s mogućnošću produljenja na 2026., a vlasnik kluba Jorge Mas za Forbes je u travnju izjavio kako je “vrlo uvjeren” da će se zvjezdani napadač vratiti. U međuvremenu, Messi ima impresivan popis partnera i izvan travnjaka – uključujući i Adidas, Apple TV i Konami – kao i Instagram profil s preko 500 milijuna pratitelja. Prošlog je mjeseca pokrenuo i vlastitu produkcijsku kompaniju imena 525 Rosario, nazvanu po njegovom rodnom gradu u Argentini i broju kuće u kojoj je odrastao.

3. Neymar

110 milijuna dolara

DOB: 32 godineKLUB: Al HilalZEMLJA: BrazilNOGOMET: 80 milijuna dolaraIZVAN TERENA: 30 milijuna dolara
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Neymarovo vrijeme u Saudijskoj Arabiji nije baš išlo po planu. Brazilska superzvijezda za klub je zaigrala samo pet puta prije ozljede prošlog listopada. Ponovno je počeo trenirati s klubom, ali 32-godišnji nogometaš mora odlučiti hoće li ostati na Bliskom istoku. Njegov ugovor s klubom – koji navodno sadrži i povlastice poput pristupa privatnom avionu, cijelu flotu luksuznih automobila, palaču i pravo da živi sa svojom djevojkom (što bi inače bilo zabranjeno prema islamskom zakonu) – istječe krajem sezone 2024.-25. Neymarova poslovna budućnost, s druge strane, mnogo je sigurnija. Na Instagramu, gdje ga prati 225 milijuna ljudi, često reklamira svoje sponzore, koji uključuju partnere Puma i Blaze Casino.

4. Karim Benzema

104 milijuna dolara

DOB: 36 godinaKLUB: Al IttihadZEMLJA: FrancuskaNOGOMET: 100 milijuna dolaraIZVAN TERENA: 4 milijuna dolara
MB Media Solutions / Alamy / Alamy / Profimedia

Zbog ozljeda je za Al Ittihad u prvoj sezoni u Saudijskoj Arabiji zaigrao samo 21 put i zabio samo devet golova, ali 36-godišnji Karim Benzema ozdravio je i tijekom ove sezone zabio sedam golova u šest utakmica. Iako je Al Ittihad prošlu sezonu završio na sedmom mjestu saudijske prve lige, Benzema ima velika očekivanja od ove sezone, pogotovo nakon što je u klub stigao francuski trener Laurent Blanc. “On je netko tko poznaje nogomet, tko je jako blizak sa svojim igračima, s kim možete razmjenjivati ideje,” rekao je Benzema za Eurosport. “To je dobro za nas i za mene osobno.”

5. Kylian Mbappe

90 milijuna dolara

DOB: 25 godinaKLUB: Real MadridZEMLJA: FrancuskaNOGOMET: 70 milijuna dolaraIZVAN TERENA: 20 milijuna dolara
OSCAR DEL POZO / AFP / Profimedia

Nakon godina i godina glasina, Mbappe je napokon ostvario svoj dječački san i pridružio se Real Madridu. “Želim uživati u svakoj sekundi ovoga zajedno sa svojom obitelji jer je ovo dan kojeg ću se sjećati do kraja života,” rekao je na prvoj press konferenciji s klubom u srpnju. Ipak, 25-godišnji Francuz još uvijek je u pravnoj bitki sa svojim starim klubom, Paris Saint-Germainom, zbog oko 60 milijuna dolara u neisplaćenim plaćama. Spor će se razriješiti na sudu.

6. Erling Haaland

60 milijuna dolara

DOB: 24 godinaKLUB: Manchester CityZEMLJA: NorveškaNOGOMET: 46 milijuna dolaraIZVAN TERENA: 14 milijuna dolara
NTB / Alamy / Alamy / Profimedia

Haaland je u posljednje dvije godine s Manchester Cityjem nagomilao trofeje: dvije titule u Premier Ligi, FA kup i titulu Lige prvaka. Međunarodna natjecanja druga su priča. Norveška se na Svjetsko prvenstvo nije kvalificirala od 1998., a na Europsko od 2000. godine. Ovog tjedna uvjerljivo su izgubili od Austrije – 5:0 – u utakmici Lige nacija.

7. Vinicius Jr.

55 milijuna dolara

DOB: 24 godineKLUB: Real MadridZEMLJA: BrazilNOGOMET: 40 milijuna dolaraIZVAN TERENA: 15 milijuna dolara
Matthieu Mirville / Zuma Press / Profimedia

Vinicius je jedino novo ime na ovogodišnjoj rang-listi. Za Real Madrid igra još otkad je imao 18 godina, a tijekom tog razdoblja postao je fantastičan strijelac sa 85 golova u ukupno 273 utakmice odigrane za klub. Također je postao i iznimno marketabilna figura, nevjerojatno popularan pogotovo u latinskoj Americi. Brazilac ima čak 11 ugovora s brendovima, uključujući PlayStation i Pepsi, koji mu podebljavaju zaradu uz ugovor koji je potiho potpisao 2022. godine, a temeljem kojeg će za kraljevski klub igrati do 2027. godine.

8. Mohamed Salah

53 milijuna dolara

DOB: 32 godineKLUB: LiverpoolZEMLJA: EgipatNOGOMET: 35 milijuna dolaraIZVAN TERENA: 18 milijuna dolara
PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Salahova zvjezdana prašina proteže se od Premier lige, preko sjeverne Afrike, pa sve do Bliskog istoka, što ga čini vrućom robom za sve brendove koji posluju u tom dijelu svijeta. Radio je s tvrtkama kao što su Vodafone, Mountain View Egypt, Pepsi i Adidas a na Facebooku, Instagramu i X-u/Twitteru ima gotovo 100 milijuna pratitelja.

9. Sadio Mane

52 milijuna dolara

DOB: 32 godineKLUB: Al NassrZEMLJA: SenegalNOGOMET: 48 milijuna dolaraIZVAN TERENA: 4 milijuna dolara
DiaEsportivo / Alamy / Alamy / Profimedia

Već godinama Mane svoju ogromnu plaću koristi kako bi donio promjene u svoj rodni Senegal. Godine 2019. otkrio je kako 70 eura mjesečno donira svakom stanovniku jedne “vrlo siromašne regije Senegala”. Također je financirao čitav niz infrastrukturnih projekata, uključujući benzinsku pumpu i poštu, kao i uvođenje 4G mobilne mreže.

10. Kevin De Bruyne

39 milijuna dolara

DOB: 33 godineKLUB: Manchester CityZEMLJA: BelgijaNOGOMET: 35 milijuna dolaraIZVAN TERENA: 4 milijuna dolara
Sportimage Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

De Bruyne je navodno odbio vrlo lukrativnu ponudu Saudijske Arabije jer nije želio preseliti svoju obitelj iz Manchestera. Ipak, nije nemoguće da će mu kraljevstvo ponovno pokucati na vrata: kolaju glasine da Cristiano Ronaldo glavom i bradom lobira za dovođenje belgijske zvijezde u Al Nassr. Izvan terena, De Bruyne surađuje sa šest brendova, uključujući Nike i McDonald’s.

Autor originalnog članka: Justin Birnbaum, Forbes
Link: The World’s Highest-Paid Soccer Players 2024
(Prevela: Nataša Belančić)