Trumpova kampanja počela prihvaćati donacije u kriptovalutama

Aktualno Forbes 22. svi 2024. 11:19
featured image

22. svi 2024. 11:19

Bivši predsjednik i trenutni predsjednički kandidat republikanske stranke, Donald Trump, u utorak je počeo prihvaćati donacije u kripto valutama, objavila je njegova kampanja. Tako se nastavila Trumpova podrška digitalnim valutama, iako je tijekom svog predsjedničkog mandata izražavao skepsu prema toj industriji.

Trumpova kampanja otvorila je internetsku stranicu gdje donatori mogu donirati njegovim odborima za prikupljanje sredstava putem Coinbasea, najavivši ovaj novi portal u izjavi u kojoj stoji kako je on “prvi predsjednički kandidat velike stranke” koji prihvaća digitalne valute.

Trump je u svibnju najavio kako nema ništa protiv prihvaćanja donacija u kriptovalutama, a mišljenje o industriji promijenio je u odnosu na period koji je proveo u Bijeloj kući, kada je tvrdio kako “nije fan bitcoina i drugih kriptovaluta”.

Čini se kako Trump smanjuje prednost svog suparnika, predsjednika Bidena, po pitanju prikupljanja donacija. Njegova kampanja i Republikanski nacionalni odbor u ponedjeljak su izvijestili kako su prikupili 76 milijuna dolara u travnju, što je oko 10 milijuna dolara više nego u ožujku, i oko 25 milijuna dolara više od 51 milijun koliko su prijavili Biden i Demokratski nacionalni odbor. U ožujku je Biden prikupio preko 90 milijuna dolara.

Savezna izborna komisija odobrila je donacije u kriptovalutama još 2014. godine, odlučivši kako oni potpadaju pod članak zakona o izbornoj komisiji koji donacije definira kao “bilo što što ima vrijednost, a što donira bilo koja osoba s ciljem utjecanja na bilo koje izbore za saveznu poziciju.”

Trump je nakon napuštanja Bijele kuće u kriptovalute ulagao i politički, ali i osobno. Njegovo bogatstvo od 7 milijardi dolara čini oko 3 milijuna dolara u kriptovalutama, procjenjuje Forbes, a u prosincu 2022. bivši je predsjednik predstavio set NFT kartica. Posljednjih mjeseci pokušao se približiti industriji, organiziravši večeru za kripto donatore na svom imanju Mar-a-Lago na Floridi u svibnju. Tamo ih je upozorio da “bi im bilo bolje da glasaju za njega” jer će se u suprotnom morati suočiti s regulacijama Bidenove administracije, izvijestio je Politico.

Očekuje se kako će američki Zastupnički dom već ovog tjedna glasati o prijedlogu zakona koji bi značajan dio regulatornog nadzora digitalnih valuta prebacio s Komisije za vrijednosnice i burzu na nešto više prijateljski nastrojenu Komisiju za trgovanje robnim ročnicama. Industrija snažno lobira za izglasavanje zakona koji je već izglasan u Senatu prošlog tjedna, uz podršku obje stranke. Očekuje se da će biti potvrđen i u Zastupničkom domu. Ipak, iz Bijele kuće je ovog mjeseca rečeno da će Biden uložiti veto na prijedlog zakona, upozorivši kako bi “ograničavanje kapaciteta SEC-ja da održava sveobuhvatan i efikasan financijski regulatorni okvir za kripto imovinu otvorilo prostor za značajne financijske nestabilnosti i nesigurnost na tržištu.”

Autor originalnog članka: Sara Dorn, Forbes
Link: Trump Campaign Now Accepts Crypto Donations
(Prevela: Nataša Belančić)