Gin od lososa, viski od chorizo kobasica, pića španjolskog koktel majstora nemaju inhibicija
Nema toga što Antonio Naranjo ne bi poslužio u čaši. Taj majstor miksologije kombinira najčudnije sastojke, ali oni koji su isprobali njegove koktele tvrde kako stvara i najdivnije okuse
Od gina s okusom lososa do viskija s okusom chorizo kobasica, Antonio Naranjo ne libi se izmiješati sve i svašta što inače ne biste očekivali u čaši kako bi napravio unikatan koktel. Vlasnik španjolskog koktel bara s okusnim pupoljcima ljudi igra se već godinama, još otkako je kao dvadesetogodišnjak napustio rodnu Kubu.
“Disruptivna pića” počeo je spravljati počevši raditi kao barmen, a ljudi su pretpostavljali da zna raditi koktele zbog svog podrijetla. To na neki način i je i nije bilo točno. Njegov je pradjed bio jedan od prvih cantinerosa na Kubi, pionir elegantne barmenske tradicije po kojoj je zemlja postala poznata.
“Kad bi gosti naručivali piće, uvijek bi mi dali tu odgovornost da budem barmen jer sam Kubanac i mislili su kako sigurno znam kako napraviti piće. I svidjelo mi se”, rekao je za Euronews.
No pravo je eksperimentiranje s koktelima započelo dok je radio kod svjetski poznatih kuhara Ferrana i Alberta Adria. Naranjo je proveo šest mjeseci u njihovim restoranima u Barceloni – Tickets i 41 Degrees, a chefovi s Michelinovim zvjezdicama nadahnuli su ga da “miješa s razumom”. Govorili bi mu da mora imati odgovore na pitanja zašto ta boja, zašto ti okusi, zašto upravo ta alkoholna baza i tek kad odgovori na njih i izmiksa koktel, napravio je to kako treba.
Naranjo je dodatno usavršavao svoje vještine u Himkoku u Oslu, koji se svake godine stalno nalazi na listi najboljih barova na svijetu. A 2017. je otvorio svoj koktel bar u barcelonskoj četvrti El Born i nazvao ga Dr. Stravinsky.
Kreativnost bez granica
Maleni bar smjestio se na uglu dviju ulica u pješačkoj zoni i toliko ga je teško naći da je nastala interna šala kako gosti dolaze samo kad zalutaju. Prostor je pažljivo uredio bocama bez etiketa koje odaju dojam kao da se nalazite u nekoj staromodnoj apoteci.
“Atmosfera bara je takva da se ljudi osjećaju goli kad uđu unutra jer imate boce bez etiketa i ne znaju što će popiti. Oni su u našim rukama. To je važno jer tada možemo igrati s klijentima na svoj način”, kaže koktel majstor kojem je taj bar bio poligon na kojem je pustio mašti na volju. Kreativnost bez granica vidi se i u tome što se ne poslužuju vino ni pivo, već isključivo pića koja su sami izradili.
Naranjovi tim počeo je eksperimentirati s maceracijom, fermentacijom i mikrodestilacijom, dodajući neobične okuse poput korijenja i zemlje različitim alkoholnim pićima kako bi proizveli složene koktele.
U Barceloni punoj barova, Dr. Stravinsky je bio pun iznenađenja i nametnuo se kao jedno od omiljenih odredišta. Uslijedile su brojne nagrade. Dvije godine nakon otvaranja ušao je i na listu 50 najboljih barova na svijetu.
Slojevi i slojevi okusa
To što sam izrađuje sastojke za svoje koktele omogućuje mu da kontrolira svaki aspekt konačnog proizvoda. Ističe kako je htio istražiti kako ti slojevi okusa mogu promijeniti koktele te je stoga nakon pandemije u Barceloni otvorio novi bar Especiarium.
“Ako pitate za klasični koktel, većina ljudi će vam reći da ima tri sastojka”, objašnjava Naranjo. “No, zapravo ih ima 74, jer svi ti alkoholi imaju različite začine. Zato mislim da vam začini, čim ih shvatite, mogu dati jedan od najboljih proizvoda na svijetu.”
Lista koktela u Especiariumu niz je kreativnih, prepoznatljivih pića svog autora, na primjer, Curryquiri je kombinacija ruma prožetog curryjem s limetom i jednostavnim sirupom, a Risotto Martini napravljen je od votke s okusom plavog sira.
Naranjo kaže da je jedan od njegovih dugoročnih ciljeva u karijeri mijenjati način na koji društvo gleda na barmene.
“Mislim da su barmeni chefovi koktela jer kombiniraju okuse i teksture. Ljudi ih sada drugačije doživljavaju. Prije deset godina borili smo se da promijenimo stav ljudi o nama. Mi smo kreativni ljudi, nismo samo partijaneri. Mi smo ljudi koji stvaraju iskustva.”