Pet načina ulaganja u nekretnine: Kako ostvariti profit na tržištu nekretnina

Financije Forbes Hrvatska 21. lip 2024. 12:40 > 2. srp 2024. 12:42
featured image

21. lip 2024. 12:40 > 2. srp 2024. 12:42

Ulaganje u nekretnine može biti unosan i zadovoljavajući način za oploditi vaš novac. Za razliku od ulaganja u dionice i obveznice, potencijalni vlasnici nekretnina mogu iskoristiti financijsku polugu – platiti dio ukupne cijene unaprijed, a ostatak, plus kamatu, otplaćivati tijekom vremena. Uz tradicionalni hipotekarni kredit, ponekad je dovoljna uplata od samo 5 posto kako biste kupili cijelu nekretninu

Ovo omogućuje investitorima da preuzmu kontrolu nad imovinom čim potpišu papire. Neki će potom uzeti druge hipoteke na svoje domove kako bi uplatili nove nekretnine. No što čini dobru investiciju u nekretnine? Ključ je pronaći ulaganja s visokom vjerojatnošću uspjeha i povrata, gdje je bilo koji prisutan rizik uravnotežen potencijalnom nagradom.

Izbjegavajte stavljati novac u nekretnine ako si ne možete priuštiti gubitak tog novca. Imajte na umu da čak ni ulaganja s velikom vjerojatnošću uspjeha nisu garantirana.

Evo pet glavnih načina na koje ulagači mogu zaraditi na nekretninama:

1. Najam nekretnina

Posjedovanje nekretnina za najam prilika je za pojedince s vještinama samostalne obnove i strpljenjem za upravljanje stanarima. Nekretnine mogu biti lokalne ili negdje drugdje. Ova strategija zahtijeva značajan kapital za financiranje početnih troškova održavanja i pokrivanje razdoblja kada je nekretnina prazna.

Prednosti:

  • Pruža redoviti prihod i nekretnine s vremenom mogu porasti u vrijednosti
  • Maksimizira kapital kroz financijsku polugu
  • Mnogo povezanih troškova se može odbiti od poreza

Nedostaci:

  • Upravljanje stanarima može biti zamorno
  • Stanari potencijalno mogu oštetiti imovinu
  • Smanjeni prihodi zbog mogućih praznih razdoblja

2. Grupe za ulaganje u nekretnine (REIG)

Grupe za ulaganje u nekretnine idealne su za one koji žele posjedovati nekretnine za najam bez gnjavaže vođenja. Ulaganje u REIG-ove zahtijeva pristup financiranju i financijsku sigurnost.

REIG-ovi djeluju poput malih investicijskih fondova koji ulažu u nekretnine za najam. U tipičnoj grupi, tvrtka kupuje ili gradi stambene zgrade, a zatim omogućuje ulagačima da ih kupe, pridružujući se grupi. Pojedinačni ulagač može posjedovati jednu ili više stambenih jedinica, ali tvrtka grupno upravlja svime, brine se o održavanju, oglašava slobodne prostore i intervjuira stanare. Zauzvrat uzima postotak mjesečne najamnine.

Prednosti:

  • Manje osobnog angažmana nego kod izravnog posjedovanja
  • Pruža prihod i aprecijaciju vrijednosti

Nedostaci:

  • Rizik od praznih razdoblja
  • Naknade slične onima kod investicijskih fondova
  • Osjetljivo na nepoštene upravitelje

3. “Flipping” kuća

Flipping kuća je za ljude sa značajnim iskustvom u procjeni vrijednosti, marketingu i obnovi nekretnina. Zahtijeva kapital i sposobnost samostalnog obavljanja ili nadgledanja popravaka po potrebi.

Ovo je takozvana “divlja strana” ulaganja u nekretnine. Baš kao što se dnevno trgovanje razlikuje od dugoročnog ulaganja, oni koji se bave flippingom razlikuju se od onih koji kupuju nekretnine za najam. Fliperi često traže podcijenjene nekretnine koje mogu profitabilno prodati u roku od šest mjeseci, bez ikakvih preinaka.

Fliperi koji ne mogu brzo prodati nekretninu mogu upasti u probleme jer obično nemaju dovoljno gotovine za dugoročno plaćanje hipoteke na nekretninu. Ovo može dovesti do kontinuiranih, rastućih gubitaka.

Prednosti:

  • Kapital je vezan kraće vrijeme
  • Može ponuditi značajne povrate

Nedostaci:

  • Zahtijeva dublje poznavanje tržišta
  • Rizik naglog hlađenja “vrućih” tržišta

4. Trustovi za ulaganje u nekretnine (REIT)

REIT je najbolji za ulagače koji žele izloženost nekretninama u svom portfelju bez tradicionalne transakcije nekretninama. REIT se stvara kada korporacija (ili trust) koristi novac ulagača za kupnju i upravljanje nekretninama koje donose prihod. REIT-ovima se trguje na glavnim burzama, poput bilo koje druge dionice.

Korporacija mora isplatiti 90% svojih oporezivih profita u obliku dividendi kako bi zadržala svoj REIT status. Time izbjegavaju plaćanje poreza na dobit, za razliku od obične tvrtke. Poput dionica koje redovito isplaćuju dividende, REIT-ovi su dobra investicija za one koji žele redoviti prihod.

REIT-ovi investitorima nude ulazak u neke nekretnine, poput trgovačkih centara ili poslovnih zgrada, koje obično nisu izvedive za individualne kupce. Važno je da su REIT-ovi vrlo likvidni jer su to trustovi kojima se trguje. Drugim riječima, nećete trebati agenta za nekretnine i prijenos vlasništva da biste naplatili svoje ulaganje.

Prednosti:

  • U osnovi su to dionice koje isplaćuju dividende
  • Glavne investicije obično su dugoročne i donose novac

Nedostaci:

  • Ne odnosi se financijska poluga povezana s tradicionalnim najmom nekretnina

5. Online platforme za nekretnine

Online platforme za ulaganje u nekretnine, poznate i kao grupno financiranje nekretnina, namijenjene su onima koji se žele pridružiti drugima u većim komercijalnim ili stambenim projektima. Iako to i dalje zahtijeva ulaganje kapitala, potrebno je manje nego za izravnu kupnju nekretnina.

Najbolje online platforme za nekretnine mogu udružiti sredstva ulagača koji traže investicijske prilike s onima koji traže financijsku podršku za nove ili postojeće projekte. Time vam pružaju mogućnost diversifikacije ulaganja s malo novca.

Prednosti:

  • Možete ulagati u pojedinačne projekte ili portfelj projekata
  • Geografska diversifikacija

Nedostaci:

  • Skloni su nelikvidnosti s razdobljima zaključavanja
  • Naknade za upravljanje

Ulaganje u nekretnine, bilo izravno ili putem alternativnih metoda poput REIT-ova i online platformi, može biti vrijedan dodatak svakom investicijskom portfelju. Ključno je pažljivo razmotriti različite mogućnosti, njihove prednosti i rizike, te odabrati pristup koji najbolje odgovara vašim ciljevima, iskustvu i financijskim sredstvima. Uz pravu strategiju, ulaganje u nekretnine može ponuditi stabilne prinose i dugoročni rast bogatstva.