Gastronomskom diplomacijom Sami žele osigurati opstanak i pokazati EU što je održivost

Lifestyle Forbes Hrvatska 28. srp 2024. 12:54
featured image

28. srp 2024. 12:54

Domorodačka zajednica Sámija sa sjevera Europe želi zaštititi svoju davno stečenu gastronomsku tradiciju. Koriste hranu u svrhu diplomacije kako bi očuvali Arktik

Glazirana tuljanova mast koja prelijeva minijaturnu palačinku od krvi sobova pojačava njen bakrenasti okus. U kombinaciji s dimljenim zalogajima kitovine koji leže na vrhu tamne pahuljice, teško je reći ima li ovo jelo okus više poput divljači ili ribe. U svakom slučaju, ukusno je, piše novinarka Euronewsa.

Tradicionalna autohtona hrana Sámija temelji se na sastojcima prikupljenim iz prirode. Novinarima su poslužili obrok od tri slijeda koji utjelovljuje bogatstvo njihove kuhinje s ribljim i mesnim predjelima, jelenjim gulašom i slatkim desertom od sira sa šumskim voćem.

Sjedeći na koži sobova unutar Nomad Indigenous Food Laba koji kombinira lavvu – tradicionalni Sámi šator – s kuhinjom od nehrđajućeg čelika, domorodački mladi i kuhari govore istraživačima i kreatorima politika o svojim borbama u održavanju svoje kulture i tradicije prehrane.

Sto tisuća nomadskih domorodaca ne može više pronaći hranu

Arktička bioraznolikost osnova je arktičkih prehrambenih sustava i sredstava za život domorodačkog stanovništva u deset zemalja. No, danas arktičko okruženje doživljava klimatske i ekološke promjene četiri puta brže nego bilo koje drugo mjesto na svijetu. 

Povlačenje morskog leda i otapanje permafrosta utječu na uvjete pašnjaka i rute za stoku i više od sto tisuća nomadskih domorodačkih naroda.

Mijenjanje ruta čini njihova putovanja složenijima:  “Domorodačke zajednice odlaze od svojih zasada bobičastog voća”, navodi primjer Stephan Schott, profesor upravljanja prirodnim resursima na Sveučilištu Carleton. 

Sigurnost hrane u tim zajednicama postaje sve teže održati jer se ne mogu osloniti na izvore hrane duž svojih staza kao prethodnih godina, kaže on.

Klimatske promjene uzrokovane ljudskim djelovanjem ne događaju se u vakuumu. Procvat arktičkog turizma, povećano korištenje zemlje Sámi i prekomjerni izlov ometaju daljnje arktičke prehrambene sustave. To ugrožava i prenošenje kulture na mlađe generacije.

Tradicionalni Sámi šator lavvu, Foto: Profimedia

Još 2014. godine, vodeći svjetski klimatski znanstvenici Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (eng. Intergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) nazvali su zaštitu pašnjaka najvažnijom strategijom prilagodbe za stočare sobova. Međutim, pašnjaci Sámi zajednica u sjevernoj Europi su zaplijenjeni jer rijetkih minerala ima u izobilju i izgradnja rudnika za njihovo vađenje može pomoći ubrzati zelenu tranziciju. Parkovi obnovljive energije izgrađeni su na zemlji Samija u Norveškoj i Finskoj.

Uza sve to, Schott vjeruje da neke zajednice gube sposobnost i znanje o klanju, lovu, mesarenju, skupljanju i konzerviranju hrane na tradicionalne načine.

“Mladim Sámima teško je očuvati neke tradicije i zbog iskorištavanja resursa kao što je losos”, kaže Julius Mihkkal Lindi, mladi Sámi koji radi u Jedinici za Arktik i okoliš Vijeća Sámija. Sjeća se prvog lososa kojeg je ulovio, ali danas je ribolov divljeg lososa zabranjen za domorodačke zajednice u Kanadi, Norveškoj i na Aljasci jer je vladina zabrana namijenjena obnovi ribljih zaliha.

Foto: International Centre for Reindeer Husbandry

Kako gastronomska diplomacija može pomoći domorodačkim zajednicama

Sigurnost hrane ključna je za opstanak ovih zajednica, a pravo na suverenitet u hrani nedavna je inovacija u međunarodnom pravu, koju su Ujedinjeni narodi priznali i usvojili 2018. godine.

Uvjeravanje donositelja politike da zaštite kulturu i okoliš domorodačkog naroda moralo se učiniti na poseban način i to je razlog zašto su stočari sobova usvojili strategije gastronomske diplomacije: 

“Kad radite s hranom, radite sa svim stvarima koje su kritične za nas kao autohtone narode. Radi se o fizičkom i mentalnom zdravlju i dobrobiti životinja. Radi se o našem gospodarstvu, našoj sigurnosti, identitetu i jeziku,” objašnjava Anders Oskal, izvršni direktor Međunarodnog centra za uzgoj sobova (ICRH).

Arktičko vijeće jedina je politička organizacija koja ima stalne predstavnike domorodačkog naroda. Godine 2018. iskoristili su snagu svoje hrane i proveli prvi pokušaj gastronomske diplomacije: kuharicu starosjedilačkih naroda koju je sukreiralo 50 grupa mladih starosjedilaca. Kuharica Eallu osvojila je nagradu za najbolju kuharicu na dodjeli Gourmand Awards te godine.

Pašnjaci Sámi zajednica u sjevernoj Europi su zaplijenjeni zbog rijetkih minerala koji pomažu u zelenoj tranziciji, Foto: Profimedia

Hranjenje europskih političara

Nomad Indigenous Food Lab nastao je krajem 2020. godine. ICRH je osmislio koncept koji je lako dovesti do raznih političkih arena. 

Strategija je bila jednostavna: hraniti donositelje odluka onim što bi uskoro moglo biti izgubljeno.

Mladi Sami kuhari hranili su norveške političare hranom koju vole i cijene dok su sjedili oko kamina tijekom prošlogodišnjeg norveškog političkog događaja na kojem su sudjelovali visoki predstavnici politike. Nomadska kuhinja također je prevezena i ponovno izgrađena unutar sjedišta Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) tijekom Svjetskog foruma fokusiranog na hranu koji je održan u Rimu.

“Odaziv je ogroman jer ljudi u modernom svijetu više nisu navikli raspravljati uz vatru. To je arena u kojoj vodimo najvažnije razgovore. Osjećaj je drugačiji i to je nešto što ljudi pamte,” kaže Oskal.

U Centru za uzgoj sobova vjeruju da je FAO-ovo priznanje njihova autohtonog znanja osnaženo prisutnošću njihove nomadske kuhinje, ali, kažu, treba još raditi.

Nije lako staviti na dnevni red znanje i prehrambene sustave domorodačkih naroda. Međutim, to je od vitalnog značaja ako žele opstati u budućnosti. Sámiji vjeruju kako moraju pomoći svojim mladima da dobiju mjesto za pregovaračkim stolom kako bi u Europskoj uniji zaživjela prava održivost, onakva kakvu njihov narod već odavno prakticira.