Izložba o fenomenu nudizma, na koju se može doći i bez odjeće

Lifestyle Forbes Hrvatska 29. srp 2024. 17:09
featured image

29. srp 2024. 17:09

U Marseilleu, mediteranskom gradu gdje se nalazi nekoliko velikih turističkih nudističkih centara, postavili su izložbu pod nazivom „Naturistički rajevi“ koja govori o povijesti pionirskih naturističkih zajednica koje su se u Francuskoj i Švicarskoj osnovale 1920-ih, no posvećena je i tome kako se danas živi i prakticira naturizam

Nudizam u Hrvatskoj više nije popularan kao što je nekad bio, ali ima nacija koje ponosno nose titulu vodećih u Europi u tom trendu, poput Francuza. Štoviše, u tijeku je i sasvim ozbiljna izložba o fenomenu nudizma,  nazvana „Naturistički rajevi“ u muzeju Mucem u Marseilleu, sredozemnom gradu u čijoj je okolici niknulo nekoliko većih naturističkih centara.

Kako piše Euronews, jednom mjesečno, utorkom, posjetiteljima te izložbe koja je otvorena do početka prosinca, čak dozvoljavaju i da je obiđu – goli.

Izložba „Naturistički rajevi“ posjetitelje vodi, kako kažu u muzeju Mucem, na putovanje vezano za otkrivanja prvih naturističkih zajednica, prvo u Njemačkoj i Švicarskoj, zatim u Francuskoj. Bavi se pogledom na povijest pionirskih naturističkih zajednica koje su se u Francuskoj i Švicarskoj osnovale 1920-ih, a također je posvećena i tome kako se danas živi i prakticira naturizam.  

Izloženo je 600 predmeta – fotografija, filmova, časopisa, svakodnevnih predmeta te slika, crteža, knjiga, grafika i skulptura.

Gimnastički klub Francuske (CGF), oko 1930. godine, Foto: Mucem, © Gimnastički klub Francuske

Predstavljajući svoju izložbu, u Mucemu, muzeju posvećenom Mediteranu, navode da se posljednjih godina pojavila nova pomama za nudizmom u prirodi, koja ide ruku pod ruku s potragom za zdravom, vegetarijanskom prehranom i korištenjem prirodnih terapija, meditacije i joge na otvorenom.

„Ovi stilovi života, zajedno s odbacivanjem diktata koji toliko opterećuju naša tijela, ključ su za razumijevanje pitanja o kojima je riječ u naturizmu jučer i danas. Danas je Francuska vodeća svjetska turistička destinacija za naturiste: njezina umjerena klima i tri mora omogućili su osnivanje stvarnih zajednica, koje – s iznimkom Švicarske – imaju malo pravih ekvivalenata drugdje u Europi, gdje se naturizam prakticira slobodnije, izvan uspostavljene zajednice“, napisali su.

Katalog izložbe Naturistički raj, Foto: Mucem, © Julie Cohen – Mucem

Dakle, u pitanju je, zapravo, mnogo više od nudističkih plaža i kampova kakvi postoje u Hrvatskoj, poput Koversade kod Vrsara. Naravno, takvih plaža ima mnogo više, svaka zabačena se u to može lako pretvoriti.