Apple zabilježio rekordnu zaradu u lipnju, usprkos totalnom fijasku u prodaji iPhonea

Aktualno Forbes 2. kol 2024. 12:53
featured image

2. kol 2024. 12:53

Apple je u kvartalnom izvješću o zaradi, objavljenom u četvrtak, premašio očekivanja Wall Streeta i to usprkos najgoroj prodaji iPhonea u posljednjih nekoliko godina. Istovremeno, raste uzbuđenje uoči predstavljanja AI iPhonea, do kojeg bi trebalo doći kasnije ove godine.

Apple je zabilježio zaradu od 1,40 dolara po dionici (neto dobit od 21,5 milijardi dolara) u tromjesečju sa završetkom 29. lipnja, što premašuje procjene analitičara o zaradi od 1,34 dolara po dionici (neto dobit od 20,7 milijardi dolara), pokazuju podaci FactSeta. Zarada je porasla 11 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Tech gigant je ostvario 85,8 milijardi dolara prihoda, također premašivši prognoze od 84,4 milijarde dolara. Prihodi su u godinu dana porasli za 5 posto zahvaljujući 39,3 milijarde dolara prihoda od prodaje iPhonea, što je također bilo više od prognoza koje su procjenjivale 38,6 milijardi dolara prihoda.

Tim Cook, šef Applea; Foto: Profimedia

Apple je 14,73 milijarde dolara prihoda ostvario u regiji Kine gdje je nekoć tvrtka bilježila velik rast. Ovi prihodi su 7 posto manji u odnosu na isti period prošle godine i daleko ispod prognoza od 15,7 milijardi dolara, što znači da je prethodno tromjesečje čak četvrto zaredom u kojem Apple bilježi gubitek u Kini.

Ipak, ovo je najbolji lipanj u povijesti tvrtke iz perspektive prihoda i zarade po dionici.

Cijena dionica porasla je za 1 posto nakon zatvaranja burzi, u suprotnosti sa značajnim padovima koje su zabilježili Amazon i Intel, druge velike tech kompanije koje su u četvrtak objavile vlastita izvješća o zaradi.

Prihodi od prodaje iPhonea na najnižoj su razini od rujna 2021. godine, a pali su za još 1 posto u odnosu na sličan period iz 2023. godine. Analitičari očekuju kako će prodaja iPhonea ponovno porasti kasnije ove godine, nakon predstavljanja iPhonea 16 i operativnog sustava temeljenog na generativnoj umjetnoj inteligenciji koji će funkcionirati samo na novijim uređajima. Prognoze predviđaju 73 milijarde dolara prihoda od prodaje iPhonea tijekom ovogodišnjih blagdana, što bi za Apple bio rekord.

Uzbuđenje oko AI iPhonea izazvalo je velik rast dionica tvrtke nakon što je tvrtka 10. lipnja najavila takozvani “Apple Intelligence” koji će inkorporirati chatbot ChatGPT u iPhoneov sustav Siri. Dionice su nakon najava porasle za 22 posto i srušile rekorde, a tržišna vrijednost tvrtke u jednom trenutku je dosegla 3,6 bilijuna dolara. Otada je cijena ipak pala, i to za nekih sedam posto u protekla dva tijedna uslijed šireg pada dionica tehnoloških tvrtki, no dionice Applea još uvijek su 13 posto više od početka godine.

Neki optimistični analitičari kažu kako Apple ima priliku postati prva opcija potrošača kada je riječ o generativnoj umjetnoj inteligenciji, slično kao što su 2000-ih imali priliku preuzeti tržište prenosivih uređaja za glazbu uz iPod i pametnih telefona uz iPhone.

Apple vrijedi više od 200 najmanjih kompanija na indexu S&P500 zajedno, pokazuju podaci FactSeta, što pokazuje koliko je šire tržište osjetljivo na bilo kakve promjene u procjenama vrijednosti ovog tehnološkog giganta.

Autor originalnog članka: Derek Saul, Forbes
Link: Apple Reports Record June Earnings Despite Worst iPhone Sales In Years
(Prevela: Nataša Belančić)