Apple objavio što će suradnja s OpenAI-jem donijeti korisnicima iPhonea, Musk negoduje

Tech Nikolina Oršulić 11. lip 2024. 11:57 > 11. lip 2024. 11:58
featured image

11. lip 2024. 11:57 > 11. lip 2024. 11:58

Apple je najavio partnerstvo s OpenAI-jem koji je zaslužan za chatbot ChatGPT. Ta potencijalno vrlo transformativna suradnja za tvrtku trebala bi rezultirati brojnim alatima temeljenim na umjetnoj inteligenciji. Iako bi to moglo potaknuti prodaju iPhonea, kritičari među kojima je i Elon Musk negoduju, suradnja dolazi uz sigurnosne rizike, kažu

Proizvođač iPhonea, poznat po svojoj opreznosti i pedantnosti pri usvajanju novih tehnologija, u ponedjeljak je na svojoj godišnjoj konferenciji Worldwide Developers Conference najavio kako ulazi u svijet umjetne inteligencije. U sjedištu tvrtku u Kaliforniji iz tvrtke su objavili da ulaze u suradnju s OpenAI-jem.

ChatGPT će oplemeniti dosadašnja znanja glasovne asistentice Siri, poboljšati Vision Pro i operativni sustav iPhonea i Maca. Kolekcija novih pametnih usluga dobila je naziv Apple Intelligence. Među najavljenim AI funkcionalnostima su sažeci e-pošte i poruka, generiranje slika te već spomenuta integracija ChatGPT-ja u tekstualne poruke i u Siri.

Korisnici iPhonea moći će voditi prirodnije razgovore sa Siri zahvaljujući poboljšanjima umjetne inteligencije koja će digitalnom asistentu omogućiti lakše traženje određenih fotografija po albumima, zakazivanje tekstualnih poruka i uređivanje fotografija, piše Forbes.

Prenosi i kako će novo softversko ažuriranje za iPhone, iOS 18, omogućiti dodatnu prilagodbu početnih zaslona, zaključavanje ili skrivanje aplikacija i slanje tekstualnih poruka preko satelita, što je sada moguće samo za hitne SOS tekstualne poruke.

Neke od novih značajki koje je najavio Apple
– slanje SMS-ova putem satelita
– zakazivanje poruka za kasnije slanje
– upravljanje AirPods Pro slušalicama pokretima glave (kimanje za da, odmahivanje za ne)
– aplikacija za upravljanje lozinkama dostupna na svim uređajima
– mogućnost skrivanja nekih aplikacija i njihovo otključavanje Face ID-jem ili lozinkom

Među najavljenim novitetima je i nadogradnja softvera za Appleove headset za mješovitu stvarnost, Vision Pro, koji će omogućiti prikaz u još većoj rezoluciji. Osim toga, korisnici će moći konvergirati standardne slike u aplikaciji Photo u impresivne, prostorne fotografije te koristiti aplikaciju istovremeno s drugim korisnicima Vision Pro uređaja.

Tim Cook, izvršni direktor Applea, rekao je otvarajući Svjetsku konferenciju programera kako je suradnja s OpenAI-jem potez koji će dovesti proizvode njegove tvrtke “na nove razine”, izvještava BBC.

Sigurnosni rizici

Vijesti iz Applea nisu svi dočekali s odobravanjem. Elon Musk, vlasnik Tesle i Twittera/X-a, zaprijetio je zabranom iPhonea u svojim kompanijama zbog bojazni za sigurnosti podataka. To je neprihvatljiva sigurnosna prijetnja, napisao je,

Kao što već znaju oni koji ga prate, Musk nije ostao samo na tome. Dodao je i kako će svi posjetitelji u njegovim kompanijama na ulazu morati predati iPhone. A komentirao je i kako je “apsurdno da Apple nije dovoljno pametan da razvije svoj AI, ali su nekako sposobni osigurati da OpenAI štiti vašu privatnost i sigurnost”.

“Apple nema pojma što se zapravo događa nakon što vaše podatke preda OpenAI-ju”, napisao je na X-u.

Inovacije koje je najavio tehnološki div naišle su i na kritike korisnika. Mogućnost prilagodbe zaslona koju će sada imati korisnici iPhonea na androidu postoji već godinama. Razmještanje ikona, promjene tema i novi izgled u tamnom načinu rada i nisu neka novost, objavljuju podrugljivo korisnici na društvenim mrežama.

Snažan pritisak

Apple se suočio s pritiskom da u svoje proizvode uvede nove značajke umjetne inteligencije nakon brzog uspona rivala koji su usvojili tu tehnologiju. Nakon što ga je u siječnju Microsoft pretekao i preuzeo njegovu poziciju najvrednije kompaniju na svijetu, početkom lipnja Apple je prestigla i Nvidia. Proizvođač čipova prvi je put probio granicu od tri tisuće milijardi dolara vrijednosti.

Ben Wood, glavni analitičar u CCS Insightu, rekao je kako, iako bi Appleov novi personalizirani sustav umjetne inteligencije trebao pomoći u smirivanju nervoznih investitora, no kako integracija ChatGPT-ja može stvoriti još i veće probleme za tvrtku.

“Vjerojatno ovo znači da Apple priznaje svoja ograničenja s obzirom na to da će se ChatGPT uključiti u trenutku kada Siri više ne može pomoći korisniku”, rekao je za BBC.

OpenAI u kratkom je roku postao važan igrač na tehnološkom tržištu, Foto: Reuters

Ulazak Applea u AI područje dugo se iščekivalo. Google, Microsoft i OpenAI već su odavno zauzele svoje pozicije na tom tržištu. Prema pisanju Washington Posta, Google je objavio kako će u svakom tromjesečju ove godine u umjetnu inteligenciju uložiti oko 12 milijardi dolara. Microsoft povećava sume ulaganja u umjetnu inteligenciju nakon što je u posljednjem kvartalu u nju investirao 14 milijardi dolara.

Ta ulaganja donose i određene rizike. Google i Microsoft nedavno su se suočili s pogreškama koje su u stanju napraviti njihovi AI proizvodi. Google je morao urgirati i isključiti novu značajku nakon što su pogrešni odgovori tražilice postali viralni.

Apple je poznat po svom igranju na sigurno. Godinama zbog sigurnosnih razloga nije dozvoljavao nijedan drugi preglednik osim svog Safarija i onemogućavao je preuzimanje aplikacija izvan svog App Storea. No, sada je i on objavio suradnju s OpenAI-jem. Moguće stoga što je prepoznao da se protiv te tvrtke ne može natjecati, već da se mora s njom udružiti. Puno to govori o snazi novog igrača na tehnološkoj sceni.