Američko ministarstvo energetike ulaže 20 milijuna dolara u istraživanja u geološki vodik

Aktualno Forbes 9. velj 2024. 12:17
featured image

9. velj 2024. 12:17

Raste svijest o tome kako bi vodik koji se prirodno stvara u podzemnim džepovima diljem SAD-a mogao biti izvor energije bez ugljika. Kako bi pomoglo to ostvariti, američko ministarstvo energetike u četvrtak je objavilo kako će vrhunskim laboratorijima, sveučilištima i privatnim kompanijama ponuditi stipendije za istraživanje.

Među tim privatnim kompanijama je i Koloma, dobro financirani startup u kojeg ulaže i Bill Gates, a koji je velikom brzinom postao jedan od najpoznatijih u toj industriji.

Ukupno 20 milijuna dolara bit će podijeljeno za 16 timova, a fokus će biti na razvoj načina za poboljšanje stvaranja i toka podzemnog vodika i usavršavanje inženjerskih metoda za vađenje elementa, kaže za Forbes agencija za napredna istraživanja (ARPA-E) pri ministarstvu. Ukupan iznos stipendija nije visok, no program za istraživanje i razvoj prvi je svoje vrste za prirodni vodik.

“Uz financiranje od agencije, timovi diljem nacije istraživat će mogućnost ubrzavanja proizvodnje i vađenja prirodnog vodika, čime će potpuno promijeniti naše razumijevanje ovog važnog izvora energije, a istovremeno i ubrzati rješenja koja su nam potrebna kako bismo umanjili troškove energije i povećali energetsku sigurnost zemlje,” rekla je direktorica agencije Evelyn Wang.

Među primateljima stipendije nalaze se laboratoriji Lawrence Berkeley, Lawrence Livermore i Los Alamos, kao i MIT, Colorado School of Mines, sveučilište južne Kalifornije, sveučilište u Teksasu i Texas A&M. Koloma je jedna od tek četiri privatne kompanije koje će dobiti stipendiju. Ta tvrtka prikupila je preko 100 milijuna dolara investicija od investitora poput tvrtke Breakthrough Energy Ventures Billa Gatesa, a žele biti prvi koji će bušiti u potrazi za podzemnim vodikom.

Fleksibilnost vodika kao izvora energije čini ga privlačnim čistim gorivom, no njegovo izvlačenje iz vode i drugih izvora još uvijek je vrlo skupo. Geološki vodik pogotovo je privlačan jer bi to trebao biti najjeftiniji oblik goriva, a upotrebljava tehnike bušenja koje je davno usavršila industrija nafte i plina.

“Dijelimo mišljenje ministarstva da ova tehnologija predstavlja ogromnu priliku za proizvodnju jeftinog, vodika bez ugljika i iz domaćih izvora,” rekao je izvršni direktor Kolome, Pete Johnson. “Uzbuđeni smo što ćemo raditi s agencijom na ovom ključnom području za razvoj.”

Među privatnim kompanijama koje su dobile stipendije nalaze se i Eden GeoPower, New England Research i 39 Alpha Reserach.

Za razliku od naslaga nafte i plina, koje su i prljave i ograničene, geološki vodik konstantno se stvara. Postoji nekoliko teorija o tome kako on nastaje, no najpopularnija je ona koja kaže da je riječ o nusproizvodu konstantne kemijske reakcije topline i vode koja se miješa s željezom u stanju oksidacije. Geološki vodik često se pronalazi u blizini linija rasjeda, a procjene kažu kako ga ima u izobilju.

Globalno gledano, zalihe globalnog vodika mogle bi biti “astronomske” ovisno o tome koliko su česti uvjeti potrebni za njegovo stvaranje, rekao je prošle godine za Forbes Doug Wicks, direktor programa za agenciju ARPA-E, procijenivši kako bi se moglo raditi i do 150 milijuna metričkih tona.

Autor originalnog članka: Alan Ohnsman, Forbes
Link: Energy Department Awards $20 Million For Research Into Carbon-Free Geologic Hydrogen
(Prevela: Nataša Belančić)