Britanski povjerenik za trgovinu s EU: Hrvatskim tvrtkama nudimo odlične uvjete

Aktualno Marko Repecki 20. velj 2024. 16:15
featured image

20. velj 2024. 16:15

S Chrisom Bartonom, povjerenikom Ujedinjenog Kraljevstva za trgovinu s Europskom unijom porazgovarali smo o trgovinskim odnosima s Hrvatskom i prilikama koje se nude poduzetnicima

Nakon formalnog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije 31. siječnja 2020. godine, započelo je novo razdoblje u međusobnim trgovinskim odnosima. Ujedinjeno Kraljevstvo prestalo je biti dio zajedničkog tržišta Europske unije, što je utjecalo i na međusobne ekonomske odnose.

Potencijal za suradnju na području energetike

Pregovori o trgovinskom sporazumu započeli su odmah nakon referenduma o napuštanju EU, 2016. godine, a on je konačno postignut krajem prosinca 2020. godine. Ovih dana u Zagrebu je boravio Chris Barton, povjerenik Ujedinjenog Kraljevstva za trgovinu s Europskom unijom pa smo iskoristili priliku za razgovor o trenutnom stanju ekonomskih odnosa i prilikama za hrvatske tvrtke koje žele iskoračiti na hrvatsko tržište. 

Inače, Barton, kojem je ovo treći posjet Hrvatskoj, sastao se s predstavnicima Ministarstva gospodarstva. Razgovaralo se o mogućnostima suradnje dviju zemalja u području energetike, posebice vodikove energije, geotermalnih izvora te izgradnje pučinskih vjetroelektrana.

Barton, koji je na ovoj funkciji od kolovoza 2021. godine, vrlo je optimističan. Kaže da je razvoj trgovinskih odnosa nakon izlaska iz EU ohrabrujuć. 

“Nakon Brexita kompanije su se prilagodile novim okolnostima. Sklopili smo sporazume o trgovini, ne samo s Europskom unijom, nego i još desetak trgovinskih sporazuma koji pokrivaju 99 posto naše trgovine. Da je situacija povoljna pokazuju i podaci. Na primjer, trgovina između ujedinjenog Kraljevstva i Hrvatske porasla je prošle godine za oko 30 posto. Uglavnom, takvi trendovi ohrabruju”, kaže Barton.

Sjedište Infobipa za Europu je u Ujedinjenom Kraljevstvu

Više hrvatskih komapnija ima svoje podružnice, a ponekad čak i sjedišta u Ujedinjenom Kraljevstvu. Sigurno najpoznatiji primjeri je Rimac Group, čija tvrtka kćer Project 3 Mobility, koja pokušava razviti autonomna taksi vozila dio operacija ima u Ujedinjenom kraljevstvu. Također, tu je i Infobip, koji također sjedište za Europu ima zapravo u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vlasnik hrvatske tvrtke registrirane u Vodnjanu, zapravo je londonski Infobip. 

Nudimo vrlo atraktivno poslovno okruženje. Svi koji žele pokrenuti posao mogu računati na našu pomoć, počevši od veleposlanstva u Zagrebu, pa nadalje

Chris Barton,
povjerenik Ujedinjenog Kraljevstva za trgovinu s Europskom unijom

Barton kaže da ima više razloga zbog kojih je Ujedinjeno kraljevstvo privlačno poduzetnicima iz cijelog svijeta, pa tako i hrvatskim.

“Na prvom mjestu, rekao bih, zbog povoljne poslovne klime. Imamo veliku, otvorenu ekonomiju, predvidljivo regulatorno okruženje, razvijenu kulturu inovacija, izvrsna sveučilišta, visoko kvalificiranu radnu snagu, dobar pravni sustav i to su osnovni i općepoznati razlozi zbog kojih strane tvrtke žele poslovati u Ujedinjenom Kraljevstvu”, kaže.

Velike mogućnosti za razvoj poslovanja

Posebno zanimljive prilike postoje za tehnološke kompanije, pogotovo startupe i one koje trebaju financiranje za ubrzanje rasta. 

“Imamo vrlo uspješan tehnološki sektor, koji je treći po veličini, odmah iza SAD-a i Kine. Također, postoje velike mogućnosti financiranja od strane fondova rizičnog kapitala. Na primjer, samo prošle godine u tehnološki sektor uloženo je 24 milijarde funti, što je mnogo više nego na bilo kojem drugom europskom tržištu”, kaže Barton.

Uspostavili su i tzv. Globalni poduzetnički program, koji nudi organiziranu potporu poduzetnicima koji žele svoju kompaniju registrirati u Ujedinjenom kraljevstvu. Kroz taj program poduzetnici mogu gotovo sve – od pomoći oko ishođenja posebne vize za osnivače, pa sve do savjetovanja od strane iskusnijih mentora. 

Naravno, moraju ispuniti nekoliko uvjeta: da još nemaju poslovanje u Ujedinjenom kraljevstvu; da imaju prihode i snažnu želju da globalno sjedište presele u Ujedinjeno Kraljevstvo te da imaju plan otvaranja radnih mjesta za visokokvalificirane radnike.

Barton kaže da su hrvatski poduzetnici vrlo dobrodošli u Ujedinjeno Kraljevstvo. 

“Nudimo im vrlo atraktivno poslovno okruženje. Svi koji žele pokrenuti posao mogu računati na našu pomoć, počevši od veleposlanstva u Zagrebu, pa nadalje”, zaključuje Barton.