Nebo iznad Ukrajine vidjelo je još jednu bitku u stilu Prvog svjetskog rata

Aktualno Forbes 11. lip 2024. 10:42
featured image

11. lip 2024. 10:42

Snimke s tla i iz zraka nastale u travnju uhvatile su nevjerojatnu bitku na nebu iznad južne Ukrajine.

U sceni koja podsjeća na Prvi svjetski rat, propelerac Jakovljev Jak-52, koji navodno pripada ukrajinskom letačkom klubu, manevrirao je oko ruskog izviđačkog drona Orlan, dok je vojnik na stražnjem sjedalu aviona pucao na dron iz strojnice.

Dron se spustio uz pomoć automatskog padobrana, što je znak da je pretrpio štetu.

Dva mjeseca kasnije, jasno je da ovakva bitka nije bila jedina. U subotu se internetom proširio još jedan video, koji prikazuje zračnu bitku između ruskog izviđačkog drona ZALA i ukrajinskog aviona Jak-52. Ovaj video snimio je dron.

Čini se da on potvrđuje kako vojnici na stražnjim sjedalima Jaka zaista pucaju u ruske dronove. Neki promatrači nagađaju kako ti avioni za obuku iz 70-ih godina prošlog stoljeća na dronove pucaju iz oružja smještenog ispod krila zrakoplova. Ipak, talijanski stručnjak za avijaciju David Denciotti naglašava kako je vrlo malo ovih zrakoplova modificirano da može nositi oružje ispod krila. Uz to, avioni Jak izvode ono što Talijani nazivaju “polagane presretačke” misije.

Te misije uključuju vojne ili policijske letjelice – često helikoptere – koje presreću i lete uz spore mete u kontroliranom zračnom prostoru kako bi ih identificirale i utvrdile radi li se o prijetnji.

Američka obalna straža često obavlja ovakve misije iznad Washingtona kako bi spriječila eventualne terorističke napade, ali i otpratila civilne pilote koji ponekad skrenu s putanje i slučajno se približe Bijeloj kući ili zgradi Kapitola.

Najvažnija karakteristika letjelica u ovim misijama je niska brzina, objašnjava Cenciotti. No presretačima pomaže i imati više od jednog člana posade. Osoba na stražnjem sjedalu može pokušati komunicirati s pilotom presretnutog aviona ili, u slučaju talijanskih helikoptera, pucati na avion ako se ispostavi da se radi o stvarnoj prijetnji.

Ako Ukrajinci zaista koriste svoje avione Jak-52 na način na koji svoje presretače koriste Talijani i Amerikanci, oni mogu nadlijetati nad ranjivim gradovima poput Odese i čekati da ih radari s tla usmjere prema eventualnim ruskim dronovima.

Jak se približava meti koja sporo leti. Posada potvrđuje da se radi o Rusima. Vojnik na stražnjem sjedalu nišani. To je siguran i jeftin način obrane od stotina ruskih izviđačkih dronova koji nadlijeću Ukrajinu svakog dana.

Sigurno je sigurniji i jeftiniji od slanja supersoničnog aviona Mikojan MiG-29 koji bi se mogao srušiti dok pokušava pucati na spori dron. U prosincu 2022. godine, ukrajinske zračne snage izgubile su jednog od svojih vrijednih MiG-ova, a mogli su izgubiti i pilota, kada je zrakoplov uletio u krhotine tijekom uništavanja ruskog drona.

Uz to, posade MiG-ova često imaju pune ruke posla, ispaljujući rakete na navođenje na rusku protuzračnu obranu ili precizne klizne bombe na ruske vojnike. Ne treba im još i zadatak presretanja nenaoružanih izviđačkih dronova koje vrlo jednostavno mogu riješiti i mnogo manje sofisticirani avioni.

Autor originalnog članka: David Axe, Forbes
Link: Another World War I-Style Dogfight Raged Over Ukraine As A Ukrainian Yak-52 With A Rear Gunner Engaged A Russian Drone
(Prevela: Nataša Belančić)