Predstavljeno prvo hrvatsko komercijalno vozilo na vodik

Aktualno Forbes Hrvatska 13. svi 2024. 13:34
featured image

13. svi 2024. 13:34

Rascova čistilica dobila je novu verziju koju pokreće vodik. To je prvo komercijalno vozilo na vodik proizvedeno u Hrvatskoj.

Kalinovačka tvrtka Rasco koja se bavi proizvodnjom komunalne opreme predstavila je u ponedjeljak u Münchenu prvo hrvatsko komercijalno vozilo na vodik.

Riječ je o čistilici za ceste Lynx H2 5000. Rasco s vodikom cilja na strana tržišta, s obzirom da u Hrvatskoj još uvijek nema niti jedne industrijske ili javne punionice za vozila na vodik.

Lynx pokreću elektromotori, ali energiju ne dobivaju iz baterija, nego ih gorivih vodikovih ćelija. Jedini nusproizvod pretvaranja vodika u struju je voda.

„Ponovno smo dokazali da je Hrvatska itekako spremna za proizvodnju tehnološki naprednih vozila. Ova čistilica kruna je 35-godišnjeg rada kompanije i važan korak u ostvarivanju naše misije smanjenja štetnog utjecaja na okoliš i stvaranja zelenijih gradova. Zahvaljujući naprednim performansama, Lynx H2 5000 otvara novo poglavlje održavanja urbanih sredina predstavljajući niz inovativnih prednosti, od udobne i pregledne kabine te visoke efikasnosti do atraktivnog dizajna i radne autonomije. Čistilica k tome može nositi preko 10 kilograma vodika pod pritiskom od čak 700 bara, što je napredna tehnologija kakva je rijetkost i u automobilskoj industriji.“ navodi predsjednik uprave Ivan Franičević.

Broj 5000 u imenu označava zapreminu od pet kubičnih metara, dok širina čišćenja iznosi do 3,5 metara. Kamiončić je u potpunosti razvijen u Rascovu pogonu gdje tvrtka zapošljava više od 400 ljudi. U prošlog godini Rasco je proizveo 150 vozila, što ga čini najvećim proizvođačem u domaćoj automobilskoj industriji.