Prodaja električnih automobila najviše raste u Kini, u Europi samo sedam posto

Aktualno Forbes Hrvatska 12. tra 2024. 15:01
featured image

12. tra 2024. 15:01

Rast prodaje električnih i hibridnih automobila u prvom je tromjesečju zabilježen u svim regijama svijeta, pri čemu Kina uvjerljivo vodi s rastom od čak 31 posto, a u Europi je tempo značajno sporiji, objavila je tvrtka za istraživanje tržišta Rho Motion. Europske brojke objašnjavaju ukidanjem subvencija u Njemačkoj te zasićenjem norveškog tržišta

Prodaja električnih i hibridnih  automobila u svijetu je u dosadašnjem dijelu godine rasla 21 posto u odnosu isto razdoblje lani, a u ožujku je prodano 1,2 milijuna vozila, što je 12 posto više nego u ožujku 2023. godine, objavila tvrtka za istraživanje tržišta Rho Motion.    

Rast je u prvom kvartalu zabilježen u svim regijama, pri čemu Kina uvjerljivo vodi s rastom prodaje od čak 31 posto, ali je u Europi on značajno sporiji, tek sedam posto. U SAD-u i Kanadi je rast bio 13 posto.

Do sada je u ovoj godini prodano 3,1 milijun električnih i hibridnih automobila, a Tesla je i dalje na prvom mjestu.

U tvrtki Rho Motion relativno slabi rast prodaje električnih automobila u Europi objašnjavaju padom potražnje u Njemačkoj zbog ukidanja subvencija (od 2016. godine je Njemačka za kupovinu električnih automobila isplatila  oko 10 milijardi eura subvencija), a dijelom i zasićenošću tržišta u Norveškoj gdje je devet od 10  novoprodanih automobila električno, znatno više nego u drugim europskim zemljama.

Kako je objavio Reuters, prodaja električnih automobila je malo splasnula zadnjih mjeseci  nakon što je dramatično rasla nekoliko godina jer potrošači čekaju da cjenovno priuštiviji  modeli dođu na tržište.

Podsjećaju također da je Rho Motion ranije predvidio da će globalna prodaja električnih automobila ove godine rasti između 25 i 30 posto, a sada smatraju da će rast biti bliže spomenutoj donjoj vrijednosti.