Stari borbeni zrakoplovi ruskih zračnih snaga imali su sreće u ratu – do ovog tjedna

Aktualno Forbes 29. ožu 2024. 11:26
featured image

29. ožu 2024. 11:26

Odred zračnih snaga koji leti iz zračne baze u Belbeku blizu Sevastopolja na okupiranom Krimu, dosad je u ratu u Ukrajini imao sreće.

Usprkos činjenici da se nalaze samo 240 kilometara od linije fronte na jugu Ukrajine i često su meta ukrajinskih upada, u 25 mjeseci rata njihovi zrakoplovi Suhoj Su-27 uspjeli su izbjeći ozbiljnu štetu.

To se ovog tjedna dramatično promijenilo. Moguće je da je odred upravo izgubio dva od ukupno dvadesetak zrakoplova Su-27P i Su-27M kojima leti od 2021. godine. A Rusi su za te gubitke sami krivi.

U ogromnom napadu projektilima u nedjelju, Ukrajinci su pogodili četiri ruska ratna broda i sjedište mornarice u Sevastopolju, ali i Belbek. Ukrajinski Centar za obrambene strageije kaže kako su neke od 40 lansiranih krstarećih raketa Storm Shadow i Neptune pogodile i postrojenja odreda.

Napad je “rezultirao uništenjem jednog aviona Su-27 i oštećenjem još dva,” izvijestili su iz Centra.

Ako se te informacije potvrde kao točne, to bi značilo da je ruska vojska po prvi put izgubila Su-27 od početka pune invazije. To ima smisla. Dok Suhoji Su-30, Su-34 i Su-35 gađaju ukrajinske mete, avioni Su-27 dosad su bili daleko od direktnih borbi.

Najveća dosadašnja operacija ovog odreda bila je u ožujku prošle godine, kada su poslali zrakoplove Su-27 da presretnu dronove Reaper američkih zračnih snaga koji su patrolirali međunarodnim zračnim prostorom iznad Crnog mora. Zrakoplovi su na dron izbacili gorivo prije nego su se, navodno slučajno, sudarili s njim. Reaper se srušio, a zrakoplovi su sigurno sletjeli.

Odred je nastavio s defanzivnim patrolama iznad Sevastopolja, navodno pokušavajući – očito bezuspješno – prekinuti ukrajinske napade projektilima čija su meta brodovi ruske crnomorske flote na Krimu. Ukrajinski projektili i eksplozivni pomorski dronovi udarili su preko deset ruskih brodova. Ruska crnomorska flota prije početka rata brojala je oko tridesetak plovila.

Ruske zračne snage na Krimu očito su zbog ovih napada postale nervozne. I njihovi bacači projektila su mete za Ukrajince. Najkasnije u četvrtak, jedna jedinica za protuzračnu obranu gađala je zrakoplov Su-27 koji je uzlijetao s piste u Belbeku.

Video koji se proširio društvenim mrežama prikazuje zrakoplov kako pada na zemlju, u plamenu. Navodno je pilot uspio izići iz aviona i preživjeti. Ipak, ukrajinsko ministarstvo obrane “trebalo bi početi dijeliti medalje vojnicima koji ispaljuju porjektile zemlja-zrak,” našalio se Jakub Janovsky, analitičar u Oryxu koji zbraja gubitke vozila u ratu.

Rusi bi mogli imati problema s nadoknadom izgubljenih zrakoplova Su-27. U ruskim skladištima tih zrakoplova ima još samo četrdesetak, budući da su zadominirali noviji zrakoplovi Su-30, Su-34 i Su-35, a oni primjerci Su-27 koje su Rusi smjestili u skladišta navodno su ozbiljno zahrđali.

Autor originalnog članka: David Axe, Forbes
Link: The Russian Air Force’s Old Su-27 Fighters Had A Lucky War. Until This Week.
(Prevela: Nataša Belančić)