Upoznajte najmlađeg svjetskog milijardera koji je sam zaradio svoje bogatstvo

Aktualno Forbes 25. svi 2024. 19:44
featured image

25. svi 2024. 19:44

Wang se vratio među svjetske milijardere nakon objave da je njegov AI jednorog Scale prikupio milijardu dolara, a vrijednost tvrtke procjenjuje se na 13,8 milijardi dolara.

Suosnivač tvrtke Scale AI Alex Wang prvi put se na Forbesovoj listi milijardera pojavio u svibnju 2022. godine kao 25-godišnjak, čime je postao najmlađi milijarder na svijetu koji je sam zaradio svoje bogatstvo. Ipak, vrlo brzo je nestao s popisa milijardera uslijed pala vrijednosti privatnih tech kompanija naredne godine. Sada se Wang, sa svojih 27 godina, vratio na popis i ponovno postao najmlađi milijarder koji je bogatstvo zaradio vlastitim radom.

Forbes procjenjuje kako je nakon prikupljanja sredstava uz procjenu vrijednosti tvrtke na 13,8 milijardi dolara Wangovo bogatstvo doseglo dvije milijarde dolara. Mladi suosnivač vlasnik je 14 posto tvrtke. U svibnju 2022., kada je Scale prethodni put prikupljao sredstva uz procjenu vrijednosti od 7,3 milijarde dolara, Wangovo bogatstvo iznosilo je oko milijardu dolara. Usprkos činjenici što je dvije godine stariji, Wang je još uvijek četiri godine mlađi od drugog najmlađeg self-made milijardera: 31-godišnjeg suosnivača DoorDasha, Stanleya Tanga.

Wang je Scale AI osnovao 2016. s Lucy Guo nakon što je odustao od studija na MIT-ju. Guo, 29-godišnjakinja, je napustila Scale 2018. kako bu osnovala investicijsku tvrtku Backend Capital i konkurenta Patreonu, Passes. Danas Scale AI pruža podršku ljudskim radnicima i nekim softverima u zadacima poput označavanja podataka potrebnih za obučavanje AI-ja za autonomna vozila i velike jezične modele poput ChatGPT-ja.

Scale je status jednoroga dosegao 2019. godine, kada je prikupljao sredstva u krugu serije C uz procjenu vrijednosti od milijardu dolara. Godinu dana kasnije, tvrtka je u seriji D prikupljana sredstava procijenjena na 3,5 milijardi dolara, a potom je nakon procjene vrijednosti od 7,3 milijarde dolara u seriji E i sam Wang postao najmlađi self-made milijarder. Posljednja injekcija kapitala u tvrtku, objavljena u utorak u priopćenju, dolazi od velikih igrača među investitorima i liderima u industriji umjetne inteligencije. Među njima je i VC tvrtka Accel i Thrive Capital milijardera Josha Kushnera, kao i Nvidia i investicijske grane proizvođača čipova Intel i AMD.

“Od prvog dana je Scale potpuno usredotočen na potencijal oko podataka za AI,” rekao je u priopćenju partneru Accelu Dan Levine. “Svi veliki napretci u industriji koje bilježimo danas ne bi bili mogući bez Scaleovog podatkovnog motora u središtu priče.”

I Wang je optimističan. “ScaleAI nikada nije bio u boljoj poziciji da ubrza prikupljanje podataka i otvori put za opću umjetnu inteligenciju,” napisao je na X-u u utorak mladi milijarder.

Autor originalnog članka: Matt Durot, Forbes
Link: Scale AI Cofounder Alex Wang Regains World’s Youngest Self-Made Billionaire Title
(Prevela: Nataša Belančić)