Milijarder Bill Ackman pokreće novi javni fond za male investitore

Financije Forbes 10. velj 2024. 09:04
featured image

10. velj 2024. 09:04

Milijarder i investitor Bill Ackman planira tvrtku Pershing Square Capital Management predstaviti na njujorškoj burzi kao novi hedge fond bez minimalnog iznosa investicije, i to gotovo dvije godine nakon što njegova četiri milijarde dolara vrijedna tvrtka s posebnom namjenom nije uspjela realizirati dogovor o izlasku na burzu.

Novi hedge fond zvao bi se Pershing Square USA, a bio bi strukturiran kao zatvoreni fond za upravljanje. Novac bi prikupljao putem inicijalnih ponuda prije trgovanja dionicama, stoji u podnesku američkoj Komisiji za vrijednosnice i burzu.

Ako fond bude odobren, on će investirati u 12 i 24 temeljnih holdinga “izdržljivog rasta”.

Bill Ackman kaže kako se planira odreći naknade za upravljanje za prvu godinu, a nakon toga naplaćivati naknadu od 2 posto, sličnu tipičnoj naknadi za upravljanje, iako bez dodatne naknade za poslovanje.

Zahtjev za inicijalnu javnu ponudu podnesen je nešto više od tri godine nakon zahtjeva za Ackmanovu tvrtku s posebnom namjenom, Pershing Square Tonite Holdings, koja je prikupila 4 milijarde dolara i dogovorila manjinski udio u Universal Music Groupu, iako je Ackman na kraju odustao od dogovora 2021. godine jer se Komisija za vrijednosnice i burzu usprotivila transakciji.

Ackman je Pershing Square osnovao prije 20 godina, iako je dioničarski portfelj Pershinga postao poznat po naglasku na konsolidaciju, fokusiran na sam sedam dionica krajem prošle godine, među kojimra su i dionice Alphabeta, Chipotlea, Howard Hughesa i Hiltona. Krajem prošlog mjeseca, Pershing Square je upravljao imovinom u vrijednosti od preko 18 milijardi dolara nakon uspješne 2023. godine u kojoj je fond prijavio gotovo 27 posto rasta na godišnjoj razini (2022. su zabilježili gubitak).

Ackman se nalazi na 304. mjestu Forbesove rang-liste 400 najbogatijih ljudi u Americi za 2023. godinu. Njegovo bogatstvo se procjenjuje na oko 4,2 milijarde dolara, što ga čini 698. najbogatijom osobom na svijetu.

Autor originalnog članka: Brian Bushard, Forbes
Link: Billionaire Bill Ackman Launching New Public Fund For Ordinary Investors
(Prevela: Nataša Belančić)