Što je Mate Rimac potpisao s investitorima u robotaksije i je li to smio?

featured image

8. velj 2024. 13:59

Mate Rimac je u utorak na društvenim mrežama objavio da je potpisao ugovor u ime tvrtke Project 3 Mobility koja razvija robotaksije. Poduzetnik Lucijan Carić skrenuo je pozornost da predsjednici nadzornih odbora nemaju ovlasti zastupati kompanije na taj način, a iz tvrtke Project 3 Mobility pojašnjavaju da je to bila tek ceremonija, dok je obvezujuću dokumentaciju potpisala ovlaštena osoba.

Mate Rimac potpisao je u utorak na Private Sector Forumu u Saudijskoj Arabiji ugovor s Michaelom Müllerom, izvršnim direktorom TASARU Mobility Investmentsa, te je o tome i izvijestio na Facebooku i objavio fotografiju. U isto vrijeme tvrtka Project 3 Mobility poznata po projektu robotaksija pohvalila se kako je zaključila investicijsku rundu vrijednu 100 milijuna eura, u kojoj je TASARU bio ključni investitor.

Članovi Nadzornog odbora ne mogu biti potpisnici

Jedan od glasnijih kritičara Mate Rimca, poduzetnik Lucijan Carić, na društvenim mrežama odmah je upozorio da Rimac nije smio biti potpisnik, s obzirom da je on suvlasnik i predsjednik Nadzornog odbora Project 3 Mobilityja. Članci Zakona o trgovačkim društvima koje je Carić citirao ukazuju na to da članovi Nadzornog odbora ne mogu voditi društvo, već se bave isključivo njegovim nadzorom. Stoga ne mogu biti na funkcijama u Upravi, prokuristi ni opunomoćenici društva koje mogu imati pravo potpisa.

Lucijan Carić; Foto: Patrik Macek / Pixsell

Tome u prilog ide i objava izvršnog direktora i suvlasnika tvrtke Marka Pejkovića, koji je u rujnu prošle godine rekao kako Mate Rimac već dvije i pol godine nije operativno uključen u Project 3 Mobility.

Forbes Hrvatska Project 3 Mobilityju i TASARU Mobile Investmentsu poslao je upit o tome što je potpisano i tko je to smio potpisati. TASARU na upit nije odgovorio do zaključenja teksta, dok su iz Project 3 Mobilityja poslali sljedeći odgovor:

P3M: Ceremonijalni događaji uobičajena su praksa

„Sva obvezujuća dokumentacija nužna za formalnu realizaciju investicije potpisana je u Hrvatskoj od strane ovlaštene osobe za zastupanje kompanije Project 3 Mobility.

Mate Rimac je kao predsjednik Nadzornog odbora Project 3 Mobilityja nazočio svečanom događaju u Rijadu, organiziranom povodom investicije TASARU Mobility Investments – kompanije u punom vlasništvu saudijskog investicijskog fonda Public Investment Fund (PIF) – u Project 3 Mobility, te je tom prilikom potpisao sporazum o suradnji između dvije kompanije.

Takvi ceremonijalni događaji uobičajena su praksa kojom investitori obilježavaju i najavljuju svoja ulaganja.”