U optjecaju još 4,44 milijarde kuna, HNB kaže: Ima ih po cijelom svijetu, sigurno neće sve biti zamijenjene

Financije Gordana Grgas 12. tra 2024. 15:36
featured image

12. tra 2024. 15:36

Za zamjenu novčanica kune nema “zastare”, a u Hrvatskoj narodnoj banci kažu kako je 85 posto ukupnog broja novčanica koje su bile u optjecaju do sada povučeno te 27 posto kovanica. U Estoniji, Latviji i Litvi, koje su euro uvodile između 2011. i 2015. godine, lani je bilo između 3,4 posto i 7 posto bivše nacionalne valute u optjecaju. Pitali smo stoga HNB zašto je još uvijek tako mnogo kuna u optjecaju

Hrvatska narodna banka (HNB) je obavijestila da će se od 15. travnja sve aktivnosti zamjene kune u euro obavljati u Ulici Nikole Jurišića 17 u Zagrebu, kao i da građani još uvijek drže kod sebe 4,44 milijarde kuna.

To se čini kao veliki iznos, pa smo upitali HNB za komentar, kao i usporedbu s drugim zemljama u eurozoni.

Odgovorili su kako su sigurni da se sve novčanice i kovanice kune neće zamijeniti, a što se drugih članica eurozone tiče, navode primjer zadnje tri države koje su uvele euro između 2011. i 2015. godine, što se odnosi na Estoniju, Latviju i Litvu. Kod njih se prošle godine još uvijek nalazilo između 3,4 posto i 7 posto bivše nacionalne valute u optjecaju, a radi se o razdoblju između 12 i osam godina od dana uvođenja eura.

Na pitanje koji je vjerojatni razlog da je tako mnogo kuna još uvijek u optjecaju nisu nam, zapravo, odgovorili, a to da sve kune sigurno neće biti zamijenjene u HNB-u ovako su objasnili: „Prvenstveno iz razloga što je Republika Hrvatska turistička zemlja i što se kune nalaze po čitavom svijetu. A jedan od nezanemarivih razloga je i sentiment, pa će i mnogi naši građani dio kuna ostaviti nezamijenjeno.“       

Povučeno 469 milijuna komada novčanica

Na dan 9. travnja ove godine bilo je povučeno, naveli su, 469 milijuna komada novčanica kune, što predstavlja 85 posto ukupnog broja novčanica kune koje su se nalazile u optjecaju na dan 31. srpnja 2022. godine, odnosno na kraju mjeseca u kojem je Hrvatska dobila odluku Vijeća Europske unije o uvođenju eura. Na isti dan bilo je povučeno i 814 milijuna komada kovanica kune, što predstavlja 27 posto ukupnog broja kovanica kune koje su se tog dana nalazile u optjecaju. 

Odgovarajući na upit Hine, iz HNB-a su pak ranije izvijestili da je od 1. siječnja do 9. travnja ove godine ukupno zamijenjeno 22,3 milijuna kuna.

HNB će trajno mijenjati novčanice kune, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno najkasnije do 31. prosinca 2025. godine. Dominantno gotov novac kune stiže iz tuzemstva, ali ima i pošiljaka iz inozemstva, ali nisu odgovorili iz kojih zemalja.

Kako su objavili ranije, kovanice kune se nakon povlačenja čuvaju u objektu u vojarni Croatia do proteka roka zamjene od tri godine. Novčanice kune se paralelno s povlačenjem iz optjecaja pohranjuju u trezore HNB-a te sukcesivno uništavaju na sustavima za obradu novčanica koji imaju mogućnost njihovog uništavanja i koji broje svaki izrezani primjerak.