Jahta koju je koristio Winston Churchill kreće u temeljitu obnovu

featured image

21. velj 2024. 12:33

Jahta Amazone bogate povijesti ipak neće biti prepuštena propadanju. Iz Francuske, gdje je služila kao kuća-brod otegljena je u britansko brodogradilište gdje je čeka restauracija.

Amazone, 39-metarska jahta koju je svojevremeno koristio i nekadašnji britanski premijer Winston Churchill otegljena je u britansko brodogradilište Pendennis na restauraciju.

Posljednjih 19 godina nalazila se trajno privezana na obali rijeke Seine blizu Pariza. Njezin vlasnik bila je francuska arhitektica Mireille Huet koja ju je jedno vrijeme i iznajmljivala preko Tripadvisora. Već neko vrijeme imala je želju prodati je zbog previsokih troškova održavanja, no nije joj bilo svejedno kome. Američki Forbes još 2016. godine je izvještavao da je za nju tražila dva milijuna eura. Ciljala je na nekog kolekcionara ili povjesničara, zbog čega je odbila i ponudu koju je dobila od jednog arapskog princa.

Restauraciju će obavljati G.L. Watson & Co., dok je Sevenstar Yacht Transport bio zadužen za njezino tegljenje, a potom i ukrcaj na brod koji ju je dopremio do brodogradilišta.

Jahta Amazone (lijevo); Foto: Sevenstar Yacht Transport;

Amazone je 1936. godine izgradilo britansko brodogradilište Thornycraft. Mijenjala je ime u Welsh Liberty i My Evangeline, ali joj je ubrzo vraćeno originalno. Bila je u vlasništvu britanske Vlade, koristio ju je Churchill, a koristila se i u vojnim operacijama u drugom svjetskom ratu. Obnavljana je 1990. i 2005. godine kad ju je Huet kupila od neimenovanog “luksuznog gangstera”.

Jahta može ukrcati 60 ljudi, a nudi kabinski smještaj za 12 gostiju. Opremljena je jacuzzijem, sobom za sastanke, blagovaonicom i salonom. Pokreću je dva dizelska motora snage 700 konjskih snaga,  a uz brzinu od 11 čvorova ima autonomiju od oko 4000 nautičkih milja. Odnosno 7400 kilometara.