Proboj tehnologije u svijet dragulja: U posebnom laboratoriju izabran najljepši dragi kamen na svijetu

Lifestyle Forbes Hrvatska 9. velj 2024. 15:53
featured image

9. velj 2024. 15:53

Sjaj dragog kamenja odražava se u očima gemologa, stručnjaka za drago kamenje, no oni za provjeru autentičnosti koriste nove tehnologije

Prirodi je trebalo 600 milijuna godina da formira Estrelu de Fura, monokristalni neobrađeni rubin od 101 karata. Taj rubin koji se smatra najljepšim dragim kamenom prodan je na aukciji Sotheby’sa privatnom kolekcionaru s Bliskog istoka za 34,8 milijuna dolara. No, prije toga prošao je kroz procese analize i autentifikacije u Bellerophon Gemlabu.

Taj su gemološkom laboratoriju sa sjedištem u Parizu, Luksemburgu i Bangkoku osnovali Theodore Rozet i Martial Curti, izvršni direktor, koji uspoređuje otkrivanje gemoloških svojstava dragog kamena s jednim drugim, daleko manje luksuznim zanimanjem.

“Pravi je detektivski posao otkriti genezu, obaviti identifikaciju, odrediti fizička svojstva, moguće tretmane i porijeklo dragog kamena”, objašnjava taj pasionirani ljubitelj discipline koja “povezuje znanost, povijest, umjetnost i jedan od najtvrđih fizičkih materijala koji je istovremeno tako dragocjen i krhak”.

U svojim izjavama za javnost i objavama na društvenim mrežama Curti nije propuštao istaknuti kako je u njegovom laboratoriju tom procesu podvrgnut “najvrjedniji rubin u povijesti čovječanstva”.

Bellerophon Gemlab u svom radu koristi najsuvremenije tehnologije, piše Forbes Francuska.

Navode kako laboratorij čak ima i odjel za istraživanje i razvoj kojeg vodi inženjer robotike Bradley Elsbury. Pod njegovim se vodstvom razvijaju posebni strojevi za laboratorij pri čemu se kombinira “umjetna inteligencija, optika, spektroskopija, računalstvo i genijalnost”.

Zahvaljujući tim tehnološkim iskoracima gemološki laboratorij prvi je u sektoru ponudio 3D digitalnog blizanca dragulja. Drugim riječima, napravili su preciznu digitalnu reprodukciju dragog kamena za virtualno testiranje određenih rezova ili tretmana.

Tehnologija i iskusan stručni tim nadopunjuju se toliko uspješno da u nekim slučajevima mogu odrediti odakle kamen dolazi u perimetru od 20 kilometara.

Upravo to znanje i tehnološka opremljenost bili su zaslužni da rubin pronađen u Mozambiku dođe na procjenu u njihov laboratorij. Napravili su digitalnu verziju kamena, procijenili mu gustoću, precizno kopirali oblik te temeljem svih podataka koje su prikupili dobili su dojam kako se taj kamen, koji je na Sotheby’sovoj aukciji dosegao rekordnu cijenu, može obraditi.

Kroz njihove ruke, odnosno provjere autentičnosti godišnje prođe 500 tisuća kamenja, a ponekad se dogodi da otkriju kako im je vlasnik ni ne znajući to, na procjenu donio pravo bogatstvo. Tako je jedan mali prsten kupljen na aukciji došao u laboratorij gdje se pokazalo kako je kamen koji nosi itekako dragocjen, bio je to kašmirski safir.