Dejan Turk, menadžer koji je startao u McDonalds restoranu, dolazi na čelo A1 Hrvatska

featured image

24. sij 2024. 16:05

Dosadašnji predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanski napustit će tu poziciju u lipnju, a na njegovo mjesto doći će Dejan Turk koji trenutno vodi A1 Slovenija i A1 Srbija.

Dejan Turk, dosadašnji predsjednik Uprave A1 Slovenija i A1 Srbija od lipnja 2024. godine postat će novi predsjednik Uprave A1 Hrvatska.

Na tom mjestu zamijenit će Jiříja Dvorjančanskog, koji je A1 Hrvatska vodio posljednjih 10 godina. Tijekom njegovog mandata Vipnet je prošao rebranding i postao A1 Hrvatska, akviziran je Metronet i izgrađena gigabitna fiksna mreža. Istovremeno, bio je u sukobu sa Hrvatskim sindikatom telekomunikacija koji ga je optužio za opstruiranje kolektivnih pregovora i davanje neprimjerenog otkaza osobi s invaliditetom te najavljivao tužbe. Njegov mandat ostat će zapamćen i po izbacivanju N1 televizije iz A1 televizijskih paketa unatoč činjenici da se radi o najgledanijem kablovskom kanalu u Hrvatskoj.

Dejan Turk je rođen u Mariboru 1967. godine. S poslovnim okruženjem upoznao se vrlo rano – za srpske medije otkriva kako ga je otac još kao dječaka vodio sa sobom po mnogim poslovnim sastancima. Marketing i financije studirao je u Beču, nakon čega se zaposlio kao menadžer jednog slovenskog McDonalds restorana. Tu brzo napreduje i dolazi na na čelo McDonaldsa Hrvatska i Slovenija.

Nakon kraćeg angažmana u slovenskoj Metropolis Mediji koju je pripremao za prodaju i exit vlasnika, 2004. godine prelazi u telekom industriju, odnosno Si.mobil koji je kasnije preimenovan u A1 Slovenija. U 20 godina bio je na raznim menadžerskim pozicijama što je uključivalo vođenje marketinga i prodaje, poziciju člana, a potom i predsjednika Uprave A1 Slovenija od 2007. do 2014. godine. Te godine preuzeo je dužnost predsjednika Uprave i direktora marketinga novoformiranog klastera A1 Telekom Austria Group Srbije i Slovenije.

U svojoj karijeri proglašavan je menadžerom godine i u Sloveniji i u Srbiji. Bio je na nizu funkcija kao što su predsjednik UNICEF-a Slovenija, predsjednik slovenskog udruženja menadžera i član Uprave Srpske asocijacije menadžera (SEM). Ista udruga 2018. godine dodijelila mu je titulu menadžera godine i predstavlja tek jednu od menadžerskih i drugih nagrada koje je dobio u Sloveniji i Srbiji. Bio je i nezavisni član Upravnog odbora NLB banke Beograd.

Baš kao i nekadašnji predsjednik Uprave Vipneta (danas A1 Hrvatska), Boris Nemšić, Turk svojim izjavama pokazuje kako razumije da je bitno prepoznati i riješiti stvarne probleme korisnika. Nemšić je primjerice krajem devedesetih isticao kako korisnik koji naziva službu za korisnike ne smije čekati na javljanje djelatnika. Unatoč tome, nedugo nakon njegovog odlaska, čekanje na javljanje operatera postala je uobičajena praksa koja traje i dan danas. Turk u svojim medijskim izjavama pokazuje kako mu je jasno da poslovni izvještaji ne mogu zamijeniti direktan kontakt s korisnicima. Iz toga razloga s njima povremeno nastoji komunicirati uživo ili pratiti njihove komentare u službe za korisnike.

U slobodno vrijeme bavi se sportom. Voli trčanje, ronjenje, skijanje, jedrenje na dasci i SUP daske za veslanje.

Paralelno uz A1 Hrvatska, Turk će iz Zagreba nastaviti voditi A1 Slovenija, dok će njegov mandat u A1 Srbiji preuzeti Judit Gerloczy Albers koja je trenutno šefica međunarodnog poslovanja u A1 Telekom Austria. A1 Makedonija koju je do sada vodio Dvorjačanski trebala bi dobiti vlastitog predsjednika Uprave.