Predstavljen projekt u kojem će umjetna inteligencija pratiti što govore hrvatski političari

featured image

12. tra 2024. 15:21

Andrej Steven Horvat i njegova tvrtka osmislili su WhatsApp chatbot koji bi trebao pomoći građanima da prepoznaju za koje stavove se zalažu pojedini političari. Podatke o stavovima će pružiti sami političari, ali će ih i povlačiti umjetna inteligencija iz javno dostupnih izvora. To će pomoći i u ocjeni dosljednosti samih političara koji budu htjeli sudjelovati u projektu.

Projekt AI Delegate čiji je cilj omogućiti neposrednu komunikaciju između građana i političara predstavljen je danas u zagrebačkom BIRD inkubatoru.

Predstavili su ga Andrej Steven Horvat – direktor tvrtke Geld Data koja razvija projekt i direktor Global AI Ethics Institutea Aco Momčilović. Riječ je o Whatsapp chatbotu koji će građanima omogućavati komunikaciju s političarima ili – preciznije – s umjetnom inteligencijom koja će odgovarati u njihovo ime.

Ideja je prilično jasna: Pronaći političare koji žele sudjelovati u projektu i omogućiti im da se bolje predstave biračima. Oni će moći unijeti svoje stavove i tvrdnje, ali će oni biti uneseni i na temelju transkripta njihovih govora u saboru, YouTube videa i drugih izvora. Ne samo da bi se tako moglo prikupiti njihove stavove i mišljenja, nego bi se moglo pratiti i koliko su dosljedni.

AI Delegate će pokazati stavove, ali i (ne)dosljednost političara

Momčilović daje primjer bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je više puta mijenjao svoj stav o abortusu. Nada se kako će osim na dosljednost, projekt utjecati i na to da političari bolje formiraju svoja mišljenja.

Servis će za građane biti besplatan. Političari odnosno stranke će ga plaćati. Za uspjeh projekta bit će ključno i koliko dobro chatbot funkcionira. Neki postojeći chatboti raznih hrvatskih i inozemnih tvrtki i institucija za sada se nisu previše dokazali u kvalitetnoj komunikaciji i razumijevanju svih upita koji im se postavljaju.

Tijekom predstavljanja AI Delegatea nije ga bilo moguće isprobati, pa provjera kvalitete ostaje za neki kasniji trenutak. Prema Horvatovim najavama, on bi trebao doći na red uskoro, nakon što prvi političari potpišu ugovore o sudjelovanju u projektu. Čak i ako se to ne dogodi prije parlamentarnih izbora koji se održavaju u srijedu, problema nema – funkcionirat će nakon izbora i za sve sljedeće.

Umjetna inteligencija bi dugoročno trebala poboljšati komunikaciju birača i političara i ove druge potaknuti da budu konzistentniji i više brinu o sadržaju. Istovremeno, političarima će pomoći da bolje doznaju koje teme zanimaju građane.