Zašto Elon Musk tuži vlasnika ChatGPT-ja

Tech Forbes Slovenija 2. ožu 2024. 13:45
featured image

2. ožu 2024. 13:45

Najbogatiji Zemljanin podnio je tužbu protiv tvrtke OpenAI, vlasnika ChatGPT-ja, kojem je bio suosnivač prije godinu dana

Milijarder Elon Musk podnio je tužbu u San Franciscu protiv OpenAI-ja i njegovog izvršnog direktora Sama Altmana. Optužuje tvrtku i njezinog upravitelja da su suradnjom s divom Microsoftom prekršili osnivački ugovor.

Partnerstvom s Microsoftom, OpenAI je dobio 13 milijardi dolara, a Musk tvrdi da odnos potkopava izvornu svrhu OpenAI-ja. Njime bi se trebala stvoriti tehnologija umjetne inteligencije otvorenog koda koja ne nije podložna korporativnim prioritetima, piše Bloomberg.

“Do danas internetska stranica OpenAI tvrdi da je njezina svrha osigurati da opća umjetna inteligencija (AGI) koristi cijelom čovječanstvu. U stvarnosti, OpenAI se transformirao u zatvorenu de facto podružnicu najveće svjetske tehnološke tvrtke: Microsofta”, stoji u tužbi.

Musk je bio jedan od osnivača OpenAI-ja. Napustio je upravljački tim jer je imao drugačije poglede na razvoj umjetne inteligencije. Od tada je često javno kritizirao brzi razvoj ove tehnologije. Kada se utrka za razvoj umjetne inteligencije intenzivirala lansiranjem ChatGPT-ja, Musk je odgovorio lansiranjem konkurentskog proizvoda. Sa startupom xAI napravio je Grok.

Nekdanji šef OpenAI Sam Altman
Šef OpenAI Sam Altman lani je svrgnut s čelne pozicije, ali pomoću Microsofta se vratio na tu funkciju, Foto: Profimedia

Razmirice u upravi OpenAI-ja

OpenAI je pokrenuo ChatGPT u studenom 2022. godine, primjer rastućeg područja generativne umjetne inteligencije. ChatGPT je odmah postao senzacija diljem svijeta, a Microsoft – koji je prije bio jedan od glavnih investitora u OpenAI – nekoliko mjeseci kasnije u tvrtku je uložio 10 milijardi dolara.

Prošle je godine u jednom od najvrućih startupova na svijetu došlo je do razmirica na koje se odnosi Muskova tužba. Uprava je smijenila direktora Altmana, koji je potom uz pomoć i podršku Microsofta ponovno preuzeo kontrolu.

Musk je u tužbi naveo da su se Altman, predsjednik OpenAI-ja Greg Brockman i Microsoft urotili kako bi zbacili većinu odbora OpenAI-ja, koji je bio odgovoran za provođenje izvorne misije razvoja tehnologije za dobrobit čovječanstva.

“Novi odbor sastavljen je od članova s ​​više iskustva u profitnim tvrtkama i politici nego u etici i upravljanju umjetnom inteligencijom. Oni su veliki obožavatelji Altmana”, stoji u Muskovoj tužbi.

Klepetalni robot Grok podjetja xAI
Chatbot Grok tvrtke xAI također se oslanja na humor, a njegovi odgovori navodno su inspirirani knjigom Vodič kroz galaksiju za autostopere, Foto: Profimedia

Istraga Europske komisije

U siječnju je i Europska komisija počela provjeravati informacije o tome što se događa u vrhu kompanije. Postavljaju se pitanja o utjecaju tehnološkog diva na odluke manjeg partnera, zbog čega Komisija provjerava usklađenost društva sa zakonima o preuzimanju i spajanju. Isto radi i britanski regulator.

Microsoft je prije godinu dana objasnio da se u slučaju partnerstva s OpenAI-jem radi o posebnoj vrsti ugovora. U tvrtku su prvi put uložili 2019. godine. Prema Microsoftu, suradnja se od tada temelji na “neovisnosti obiju kompanija”. Rečeno je da Microsoft nema pravo glasa u OpenAI odboru, ali imaju jednog predstavnika u njemu.

Prema Bloombergu, investitori u OpenAI imaju ograničeni povrat na ulaganja, budući da se radi o tvrtki s ograničenim profitom. Microsoft dobiva gotovo polovicu povrata OpenAI-ja, ali samo dok se njegova investicija ne vrati do unaprijed određene granice. Sva dobit iznad onoga što se duguje investitorima i zaposlenicima pripada OpenAI-ju, kojim upravlja neprofitna organizacija OpenAI.