Provjerili smo hoće li nakon odluke Ustavnog suda ovršeni imati pravo na povrat naknada od Fine

Hrvatska Marko Repecki 15. svi 2024. 06:56
featured image

15. svi 2024. 06:56

Ustavni sud je krajem prošlog tjedna odlučio da je Financijska agencija (Fina) protuzakonito određivala naknade za ovrhe. Njihovu visinu nije propisao ministar financija, kako je to predviđeno Zakonom o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima, već su one određivane cjenikom.

Fina je prošle godine provela više od 700 tisuća ovrha, za što je naplaćeno oko 10,5 milijuna eura naknada. One se dijele između Fine i komercijalnih banaka koje sudjeluju u postupcima.

Interesirao nas je komentar Fine na odluku Ustavnog suda, s obzirom na to da se odmah postavlja pitanje mogu li ovršenici tražiti povrat plaćenih naknada, s obzirom na to da su naplaćene na temelju cjenika što je proglašeno nezakonitim.

Fina kaže da se neće naći u situaciji da vraćaju naknade

Iz Fine tvrde da se ne mogu naći u situaciji da vraćaju naplaćene naknade, zato što, kako kažu, Ustavni sud u svojoj odluci nije doveo u pitanje naknadu, već formalni način donošenja odluke o visini naknade. Tumače da je stav Ustavnog suda da visina naknade treba biti propisana Pravilnikom, a ne biti iskazana u cjeniku.

“Važno je naglasiti da Fina naknadu naplaćuje na temelju propisa (Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i Pravilnika o vrstama naknada za obavljanje poslova propisanih navedenim Zakonom) koji su još uvijek važeći, jer je Ustavni sud donio odluku da se ukida članak 5. stavak 1. Pravilnika o vrstama naknada za obavljanje poslova propisanih navedenim Zakonom tek nakon 60 dana od dana objave Odluke u Narodnim novinama”, stoji u odgovoru Fine.

Poručili su i da šest godina nisu podizali visinu naknada. “Naknade koje se trenutno obračunavaju u postupku prisilne naplate na novčanim sredstvima utvrđene su još 2018. godine i do sada se, neovisno o znatnom povećanju troškova i inflacije, nisu povećavale, već su pojedine smanjene, a neke su čak i ukinute”, navode iz Fine.

Odvjetnica: Ministar će donijeti pravilnik o naknadama i time je priča završena

Za mišljenje smo zamolili i odvjetnicu Inge Ilin koja kaže da je mala vjerojatnost da će svi oni koji su ranije platili naknade, sada moći tražiti povrat.

“Stranke koje su ranije platile naknade za provedbu ovrhe i druge naknade vjerojatno neće moći potraživati povrat plaćenih naknada, no to će ovisiti o sadržaju pravilnika o naknadama koji sada, nakon odluke Ustavnog suda RH, treba donijeti ministar”, kaže Ilin i dodaje da ukidanje zakona ili nekog drugog propisa djeluje samo ubuduće.

“To znači da ukinuti zakon ili drugi propis, odnosno njihove ukinute odredbe, prestaju važiti danom objave odluke Ustavnog suda u “Narodnim novinama”, ako Ustavni sud ne odredi drugi rok. U konkretnom slučaju Ustavni sud je iskoristio tu mogućnost i odredio da ukinuti članak prestaje važiti šezdesetog dana od dana objave odluke u „Narodnim novinama“”, pojašnjava Ilin.

Kaže i da očekuje da će u spomenutom roku od 60 dana – koliko će se ukinuta odredba i dalje primjenjivati – ministar donijeti pravilnik o naknadama.

“S obzirom na stav ministra da Uprava FINA-e ‘ima najbolji uvid i saznanja o optimalnoj visini naknada u odnosu na trošak obavljanja pojedinog posla’, kako je to naveo u svom očitovanju, pretpostavljam da će i naknade ostati iste. Naime, očekujem da će se ministar kod određivanja naknada rukovoditi cjenikom koji je donijela Uprava FINA-e. Jedina razlika je u tome što će formalno naknade ovaj puta propisati ministar pravilnikom, a ne uprava FINA-e. Stoga se za stranke ništa bitno neće promijeniti, a oni koji su platiti naknade po cjeniku FINA-e vjerojatno neće moći potraživati povrat plaćenih iznosa, ali to će ovisiti o sadržaju novog pravilnika”, zaključuje Ilin.

Ministarstvo: U izradi je novi pravilnik koji će uskoro biti u javnoj raspravi

Dobili smo i odgovor iz Ministarstva financija iz kojeg kažu da pripremaju novi pravilnik koji će uskoro biti objavljen na portalu e-Savjetovanje. Također, podsjećaju da je postojeći pravilnik i dalje na snazi

“Odlukom Ustavnog suda Republike Hrvatske utvrđeno je da ukinuti članak 5. stavak 1. Pravilnika o vrstama naknada za obavljanje poslova propisanih Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima prestaje važiti šezdesetog dana od dana objave navedene odluke u »Narodnim novinama« tj. 7. srpnja 2024. Slijedom navedenog, navedeni članak je i dalje na snazi te proizvodi pravne učinke, a ministar financija će svakako u navedenom roku postupiti u skladu s Odlukom Ustavnog suda i donijeti pravilnik kojim će se dopuniti Pravilnik o vrstama naknada za obavljanje poslova propisanih Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima na način da isti sadržava i iznose (visinu) naknada za obavljanje poslova propisanih Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima”, stoji u odgovoru Ministarstva financija.

Što se tiče eventualnog vraćanja sredstava ovršenicima kojima su naknade naplaćene po sadašnjem pravilniku, iz Ministarstva tvrde da za to nema osnove jer, kako kažu, one su se naplaćivale i naplaćuju po važećim propisima.

“Fina je naplaćivala naknade sukladno važećim propisima”

“Ustavni sud Republike Hrvatske odlučio je da je članak 5. stavak 1. Pravilnika o vrstama naknada za obavljanje poslova propisanih Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima i nadalje na snazi te da proizvodi pravne učinke i to sve do 7. srpnja 2024. Sukladno navedenom, naknade koje su se naplaćivale niti na koji način nisu bile naplaćene niti se naplaćuju mimo važećih propisa”, poručuju iz Ministarstva.

Podsjećaju i na odredbe Zakona o provedbi ovrha kojim je propisano da Fina ima obvezu naplate niza naknada vezanih za ovrhe.

“Dakle, ne postoji nikakva dvojba kako FINA ima pravo na naplatu naknada za provedbu ovrhe na novčanim sredstvima u skladu sa Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima. Štoviše, bez plaćene naknade FINA nije ni dužna provoditi navedene radnje. Navedeno niti nije bilo predmet Odluke Ustavnog suda jer Ustavni sud Republike Hrvatske nije doveo u pitanje naknadu, već isključivo formalni način donošenja odluke o visini naknade. Drugim riječima, stav je Ustavnog suda Republike Hrvatske da visina naknade treba biti propisana podzakonskim aktom tj. pravilnikom, a ne iskazana u cjeniku”, zaključuje se u odgovoru Ministarstva financija.