Iz Bijele kuće kažu kako obnova mosta u Baltimoreu neće biti brza, jednostavna, niti jeftina

Aktualno Forbes 28. ožu 2024. 13:13
featured image

28. ožu 2024. 13:13

Američki ministar prometa Pete Buttigieg rekao je kako je “prerano za sigurne procjene” o trajanju obnove mosta koji se srušio u Baltimoreu u utorak nakon što je u njega udario teretni brod, no naglasio je kako je originalni most izgrađen za pet godina, upozorivši da proces obnove “neće biti brz, jednostavan ni jeftin.”

Buttigieg kaže kako vrijeme izgradnje mosta “ne znači da će nam trebati pet godina da ga popravimo,” iako jasan vremenski rok neće biti poznat dok Nacionalni odbor za sigurnost prometa ne provede istragu kojom će utvrditi stanje preostalih dijelova mosta.

U međuvremenu će cestovni promet biti preusmjeren kroz tunel u gradskoj luci, a teretni brodovi u luke u New Yorku, New Jerseyu i Virginiji.

Buttigieg je dodao kako u fondu za krizne situacije, osnovanom u sklopu zakona o poslovima i investicijama u infrastrukturi predsjednika Joea Bidena, postoji oko 950 milijuna dolara, ali nije rekao koliki dio tog iznosa će biti odmah dostupan za rješavanje krize u Baltimoreu.

Šest radnika koji su na mostu bili u trenutku kolapsa nestali su, a vjeruje se kako su poginuli.

Viceadmiral Peter Gautier potvrdio je da teretni brod Dali nije ispustio nikakve opasne materijale u zaljev Chesapeake. Brod je još uvijek u luci, a na njemu se nalazi oko 5.6 milijuna litara loživog ulja, kao i nekoliko spremnika opasnih “mineralnih ulja,” rekao je Gautier, ali dodao kako vjeruje da oni ne predstavljaju opasnost za građane. “Većina tih spremnika nije oštećena u udaru broda.”

Ostatak tereta, uključujući spremnike koji su pali s broda u luku, sadržavao je “veliki raspon pakiranih materijala” i “potrošačkih dobara,” rekao je viceadmiral. Obalna straža sada pomaže NTSB-u u istrazi, a vojnim inženjerima na uklanjanju broda iz luke.

Vrijednost tereta koji svakodnevno prolazi kroz luku Baltimore procjenjuje se na 100 milijuna dolara, rekao je ministar Buttigieg. Oko desetak teretnih brodova ostalo je zarobljeno u luci i ne mogu otići dok se teretnjak Deli ne ukloni iz luke, rečeno je iz Obalne straže. Uz to, luka zapošljava oko 8.000 radnika, a svaki dan za njihove plaće izdvaja ukupno 2 milijuna dolara.

Autor originalnog članka: Zachary Folk, Forbes
Link: How Long Until The Baltimore Bridge Is Rebuilt? White House Says It ‘Will Not Be Quick, Or Easy, Or Cheap’
(Prevela: Nataša Belančić)