Kriza na tržištu komercijalnih nekretnina dolazi u Europu

Aktualno Forbes Hrvatska 9. velj 2024. 15:45
featured image

9. velj 2024. 15:45

Nakon američkih i japanskih, i europske banke koje se bave komercijalnim nekretninama gube na vrijednosti. Cijene komercijalnih nekretnina u stalnom su padu.

Nekoliko banaka diljem svijeta prošlog je tjedna zabilježilo značajan pad vrijednosti svojih dionica.

Kako izvještava euronews.com, to se posebno odnosilo na one koje su značajno izložene zajmovima za komercijalne nekretnine. Nakon uznemirujućih zbivanja u Japanu i Sjedinjenim Državama, nova kriza komercijalnih nekretnina mogla bi se preliti u Europu.

Situacija je uzela zabrinjavajući preokret u Sjedinjenim Državama, gdje je New York Community Bancorp postao žarište tržišne zabrinutosti. Ta banka ima više od 100 milijardi dolara imovine, od čega je približno 60 posto vezano uz komercijalne nekretnine na Manhattanu. Njezini neočekivani gubici u četvrtom kvartalu i razočaravajući podaci o prihodima doveli su do dramatične tržišne rasprodaje, jer su njezine dionice pale više od 50 posto u odnosu na njihove razine s kraja siječnja.

Sada je pod povećalo došao europski bankarski sektor. Deutsche Pfandbriefbank koja ima više od stoljeća specijalizacije u financiranju komercijalnih nekretnina, posebno je pogođena ovaj tjedan.

Banka je objavila rezerviranja za rizike u ukupnom iznosu između 210 i 215 milijuna eura, pripisana “trajnoj slabosti tržišta nekretnina”, što je banka opisala kao “najveću krizu nekretnina od financijske krize”.

Dionice te bavarske banke pale su za 17 posto u posljednja četiri dana, a njegova podređena obveznica pala je na ispod 40 centi za dolar. Ovaj pad, iako ozbiljan, donekle je ublažen relativno skromnom tržišnom kapitalizacijom banke od 628 milijuna eura.

Zabrinuta i Europska središnja banka

Europska središnja banka (ECB) i agencija za kreditni rejting Moody’s izrazile su značajnu zabrinutost oko stabilnosti sektora komercijalnih nekretnina u Europi.

U svom posljednjem pregledu financijske stabilnosti objavljenom u studenom, ECB je istaknuo stalni pad cijena komercijalnih nekretnina, pogoršan stagnirajućim tržištem koje je ozbiljno utjecalo na proces utvrđivanja cijena.

ECB je također detaljno opisao zabrinjavajući pad transakcijskih aktivnosti na tržištima komercijalnih nekretnina, koje je doživjelo dramatičan pad od 47 posto u prvoj polovici 2023. u usporedbi s istim razdobljem 2022.