Novi ukrajinski dronovi pripremaju teren za zračne napade na ruske trupe

Aktualno Forbes 15. tra 2024. 10:29
featured image

15. tra 2024. 10:29

Na rubu fronte u Ukrajini postoji komad teritorija od otprilike 25 do 40 kilometara do kojeg ne dopiru haubice i dronovi, ali mobilni protuzračni sustavi mogu napadati neprijateljske zrakoplove koji prelijetaju blizu fronte.

U prve dvije godine ruske invazije na Ukrajinu, ukrajinske snage nisu imale oružje optimizirano za napade na ovu zonu, ali ruska vojska jest: bili su to njihovi dronovi Lancet.

Ti 11 kilograma teški dronovi – svaki sa cijenom od 35.000 dolara – lete u malenim krugovima, skenirajući tlo dok ne pronađu nešto u obliku neprijateljskog vozila. Kada pronađu metu, zalijetaju se u nju i eksplodiraju.

Ruski Lanceti na taj način su udarili u stotine ukrajinskih vozila, uključujući i veliki broj onih za protuzračnu obranu, zbog čega su se ona morala udaljiti od linije fronte što je za ruske ratne zrakoplove i helikoptere stvorilo sigurnu zonu.

No sada je red na Ukrajince. U veljači je ukrajinska industrija dronova krenula u masovnu proizvodnju vlastite verzije Lanceta, drona Ram II. Ipak, to nije samo kopija Lanceta, već poboljšana verzija starijeg ukrajinskog drona imena Leleka-100.

Ram II ima domet od nekih 30-ak kilometara, može nositi bojevu glavu od 3 kilograma i udariti u metu s preciznošću od manje od metra, kažu iz proizvođača Devira. Tvrtka ga opisuje kao “revolucionarnog i jednostavnog za upotrebu.”

Ram II funkcionira slično kao Lancet: on oblijetava područje, skenira i napada uz minimalni input ljudskog pilota. Otkad se posljednjih tjedana pojavio na fronti. Ram II izaziva kaos u ruskoj protuzračnoj obrani. U samo jedan dan 9. travnja, open-source analitičar Andrew Perpetua izbrojao je čak pet ruskih vozila protuzračne obrane koje su, kako vjeruje, udarili upravo dronovi Ram II.

Teško je dovoljno naglasiti koliko je ova nova ukrajinska kampanja važna.

Dok stotine tisuća sićušnih ukrajinskih FPV dronova uništava ruske tenkove, borbena vozila i trupe na fronti, a veći (i skuplji) dronovi duljeg dometa putuju stotinama kilometara u srce Rusije kako bi tamo napadali zračne baze, rafinerije nafte i tvornice, dronovi Ram II oblijetaju gore spomenutom zonom protuzračne obrane.

Ako uspiju uništiti dovoljno ruskih sustava, oni za ukrajinske zračne snage mogu postići ono što su za ruske postigli Lanceti: očistiti put bombarderima koji bi potom s velike visine na frontu mogli izbacivati precizne klizne bombe.

Te bombe KAB iznimno je važno u ovom trenutku rata. Svaka bomba koju izbace Rusi – a izbace ih do stotinu dnevno – može uništiti ukrajinske položaje i očistiti put za njihove kopnene snage. Bombe su za Ruse “čudotvorno oružje”, piše ukrajinska skupina Deep State, za koje Ukrajinci “praktički nemaju odgovor.”

Ipak, to ne znači da su Ukrajinci potpuno bespomoćni. Ukrajinske zračne snage dobile su bombe od SAD-a koje su u najmanju ruku jednako moćne kao i ruski KAB-ovi.

Moguće je da ih je u posljednjih šest mjeseci – koliko proruski Republikanci u američkom Zastupničkom domu blokiraju slanje daljnje pomoći Ukrajini – ponestalo, ali ukrajinske zračne snage također dobivaju 50 francuskih kliznih bombi Hammer svakog mjeseca, a modificirali su svoje zrakoplove MiG i Suhoj da ih mogu nositi.

Pedeset francuskih kliznih bombi mjesečno nije mnogo, budući da ih u tom istom vremenskom periodu Rusi izbace na tisuće. No ako – i kada – Republikanci napokon popuste i omoguće glasovanje o novoj pomoći, Ukrajina bi od Amerike mogla dobiti još kliznih bombi, i to mnogo.

Moguće je kako će do tada ukrajinski dronovi Ram II odbaciti ruske protuzračne snage dovoljno daleko i tako zaštititi ukrajinske zrakoplove koji će moći ruske trupe bombardirati jednako nemilosrdno kako su to dosad Rusi činili njima.

Autor originalnog članka: David Axe, Forbes
Link: Ukrainian Fighter Pilots Are Itching To Glide-Bomb Russia Troops. Ukraine’s New Ram II Drones Are Clearing The Way
(Prevela: Nataša Belančić)