Propala zvijezda kripto scene progovorila nakon suđenja: Moj koristan život vjerojatno je završio

Aktualno Forbes 29. ožu 2024. 13:41
featured image

29. ožu 2024. 13:41

Osuđeni osnivač FTX-a Sam Bankman-Fried priznao je u četvrtak kako je njegov “koristan život vjerojatno završio”, nakon što je savezni sudac u New Yorku osramoćenog bivšeg šefa kripto burze osudio na 25 godina zatvora.

Bankman-Fried krajem prošle godine proglađen je krivim po sedam točaka optužnice za urotu, internetsku prijevaru, pranje novca i prijevaru s vrijednosnicama. U četvrtak je osuđen na 25 godina zatvora, manje od 40-50 koliko su tražili tužitelji i od maksimalne kazne od 110 godina zatvora. Također mu je naređeno da vrati preko 11 milijardi dolara.

Govoreći na okružnom sudu na Manhattanu, Bankman-Fried je, govoreći o svojoj propaloj kompaniji, rekao kako je “izgradio nešto predivno” i “sve bacio u vjetar”, rekavši kako ga njegove odluke “svaki dan proganjaju”, stoji u transkriptima iz sudnice koje su prenijeli mnogi mediji.

Bankman-Fried se ispričao bivšim klijentima FTX-a, rekavši kako se “mnogi ljudi osjećaju izdanima” i kako mu je “žao zbog onog što se dogodilo u svakoj fazi.” Tužitelji su tvrdili kako je Bankman-Fried ukrao sredstva korisnika FTX-a i prenio ih na sestrinsku tvrtku burze, Alamedu.

Bankman-Fried je u četvrtak priznao kako je “Alameda bila u opasnosti od raspada” i kako je “počinio mnogo grešaka” i da “klijenti nisu dobili svoj novac natrag.”

Njegovi odvjetnici rekli su kako će se žaliti i na presudu i na kaznu.

“Nije važno zašto su stvari krenule po zlu, ako ste vi izvršni direktor, vi ste odgovorni,” rekao je Bankman-Fried u četvrtak, dodavši. “Nisam ja važan, važni su klijenti i zaposlenici koji su pogođeni svime.”

FTX je bila kripto burza registrirana na Bahamima, a preko nje je Bankman-Fried došao u centar pozornosti. Neko vrijeme bio je “zlatni dečko” kripta, a kompanija se uzdigla na velikom kripto valu. Ta slava okrenula se naglavačke krajem 2022. godine, nakon što je konkurentska burza Binance naglo odustala od plana da kupi FTX, a istražitelji su postali sumnjičavi oko burze.

U studenom 2022. CoinDesk je objavio dramatično izvješće u kojem se navodi kako se sestrinska tvrtka FTX-a, Alameda, oslanjala na sredstva FTX-a kako bi pokrivala svoje troškove, a Forbes ije izvijestio kako je Alameda gubila milijarde dolara između 2021. i 2022. godine. FTX je naknadno podnio zahtjev za bankrot, a protiv Bankmana-Frieda podignuta je optužnica sa sedam točaka, uključujući pranje novca i urotu, zbog navodnog prebacivanja sredstava klijenata Alamedi.

Odvjetnici Bankmana-Frieda zatražili su blažu zatvorsku kaznu od pet do šest godina, tvrdeći kako se propala kompanija obvezala vratiti novac svojim klijentima, iako je sudac Jewis Kaplan taj argument odbacio kao “logički manjkav” i “zavaravajuć.” Bankman-Fried ranije je negirao da je neprimjereno koristio sredstva klijenata svoje kripto burze, rekavši u prosincu u emisiji Good Morning America kanala ABC da žali što nije “preuzeo mnogo više odgovornosti” prije naglog kolapsa FTX-a, priznavši da u tvrtci nije bilo “primjerenog nadzora.”

Sudac Kaplan je na saslušanju u četvrtak zaključio kako su zbog svega klijenti FTX-a izgubili osam milijardi dolara, investitori oko 1,7 milijardi, a zajmodavci 1,3 milijarde dolara.

Autor originalnog članka: Brian Bushard, Forbes
Link: Sam Bankman-Fried Speaks: ‘My Useful Life Is Probably Over’, As He’s Sentenced To 25 Years
(Prevela: Nataša Belančić)