Rimac za dovršetak kampusa dobio produljenje roka zbog “promijenjenih okolnosti i više sile”

Aktualno Forbes Hrvatska 12. lip 2024. 18:15
featured image

12. lip 2024. 18:15

Prema ugovoru o pravu građenja iz 2021. godine, potpisanom s Gradom Sveta Nedelja pored Zagreba, Rimac je trebao u travnju ove godine dovršiti kampus u koji bi se preselila proizvodnja i sjedište kompanije, a portal Index je objavio da je umjesto toga tvrtka zatražila produljenje roka te da je kampus dovršen 77 posto

Veliki kampus koji u blizini Zagreba gradi tvrtka Rimac Technology trebao je biti završen ovoga proljeća, no, kako je u srijedu objavio portal Index, u travnju je potpisan dodatak ugovoru o pravu građenja između Grada Sveta Nedelja i Rimčeve kompanije kojim se produljuje rok završetka za 48 mjeseci, uz mogućnost automatskog produljenja za dodatnih 12 mjeseci.

“Dodatak ugovora potpisali su gradonačelnik Dario Zurovec i Mate Rimac 16. travnja, na dan kada je Rimac u potpunosti morao završiti projekt kampusa”, piše Index

Zamolili smo Rimac Technology da potvrdi te informacije i objasni zbog čega se kasni, ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

Investicija na golemom gradskom zemljištu

Inače, iz kompanije su još prije pola godine službeno najavljivali da će u prvom kvartalu 2024. godine tamo seliti veći dio proizvodnih kapaciteta Bugatti Rimac, a planirano je i proširenje proizvodnih pogona Rimac Technology. Ukupno se radi, rečeno je, o investiciji većoj od 200 milijuna eura, na zemljištu od ukupno 200 tisuća četvornih metara u vlasništvu grada Svete Nedelje. Mate Rimac je pak u ožujku objavio na Facebooku video snimku kampusa uz poruku da je useljavanje počelo.   

Vizualizacija Rimčevog kampusa kod Svete Nedelje, Izvor: Rimac grupa

Ugovor o osnivanju prava građenja na gradskom zemljištu između Svete Nedelje i Rimac Automobila d.o.o. potpisan je u travnju 2021. godine, a predviđeni rok završetka 36 mjeseci. Među obvezama je bilo i da se zaposli 729 novih radnika, od kojih 547 mora biti visokoobrazovanih. 

Dovršili 77 posto, uložili 120 milijuna eura

Prema Indexu, Rimac je od Grada tražio produljenje roka za dovršetak projekta zbog promijenjenih okolnosti i više sile, a pritom su napisali da je  završeno 77 posto kampusa i uloženo 120 milijuna eura.

Portal navodi da je u posjedu dodatka ugovora kao i Odluke Grada Svete Nedelje o produženju roka, a da je u njima promijenjena i godišnja naknada za zemljište koje koristi Rimac za gradnju kampusa – podignuta je sa 20 tisuća kuna na 32 tisuće eura, što će se primjenjivati od 2025. godine.