Rusi su u bitku poslali vod robotskih mini tenkova koji izbacuju granate. Pogledajte ishod

Aktualno Forbes 1. tra 2024. 10:16
featured image

1. tra 2024. 10:16

Prošlog tjedna su se napadu na ukrajinske pozicije oko naselja Berdiči zapadno od ruševina Avdiivke pridružili novi ruski robotski tenkovi naoružani granatama.

Ovaj borbeni test – prvi put ikada da je naoružane kopneno vozilo bez ljudske posade (UGV) poslano u veliki mehanizirani napad – bio je nevjerojatan uspjeh, tvrdi jedan ruski propagandist.

No on je – lagao. Istina je da su barem dva od pet ili šest ruskih UGV-ova najprije imobilizirali, a potom i raznijeli ukrajinski leteći dronovi.

Kopneni roboti, dugi oko metar i pol i naoružani bacačima granata AGS-17, uvedeni su u borbe u sklopu ruskih napada zapadno od Avdiivke. Taj grad, bivše ukrajinsko uporište na istoku Ukrajine, pao je prije mjesec dana zahvaljujući ruskim kliznim bombama i napadima pješaka koje su Rusi skupo platili.

“U sklopu borbene misije, skupina jurišnih dronova pružala je podršku operacijama, osiguravši potiskivanje neprijateljskih pozicija u selu koristeći se instaliranim bacačima AGS-17 iz kojih su ispalili nekoliko stotina granata,” napisao je propagandist Boris Rožin.

“Tijekom borbene misije, dronovi su ostvarili dobre rezultate,” dodao je. “Nastavili su s radom čak i uvjetima u kojima bi gubici vojnika i skupe opreme bili neizbježni.”

Ono što Rožin nije napomenuo jest da je 47. mehanizirana brigada ukrajinske vojske omela ili oštetila najmanje dva robota – a potom poslala sićušne zračne FPV dronove da ih raznesu.

Činjenica da ruskim UGV-ovima prijete ukrajinski leteći dronovi nije iznenadila Samuela Bendetta, savjetnika analitičke skupine iz Virginije koja se fokusira na rusku vojnu tehnologiju. “Trenutno sve što se kreće po ratištu zamijete i udaraju dronovi,” rekao je on.

Očajnički pokušavajući nadomjestiti nestašicu naoružanja u svojim redovima (do koje je došlo u listopadu kada su proruski Republikanci u američkom Kongresu počeli blokirati slanje pomoći), Kijev je angažirao mrežu stotina malih radionica za izgradnju najmanje 50.000 malenih FPV dronova mjesečno. Brigade opremaju svaki dron s bojnom glavom i šalju ga prema ruskim trupama, udaljenima čak i do nekoliko kilometara.

Loši ruski radio-ometački uglavnom ne mogu zaustaviti ukrajinske dronove. Ukrajinski su pak ometači mnogo uspješniji u prizemljivanju loše izrađenih ruskih FPV dronova, što Ukrajincima daje trajnu – i sve veću – prednost u borbi dronovima. Ta prednost omogućava ukrajinskim brigadama da nastave odolijevati ogromnim ruskim kopnenim napadima, uključujući i jedan nedavni tenkovski napad koji je možda bio čak i najveći od početka pune invazije prije više od dvije godine.

Sićušni FPV dronovi ubijaju pješake i uništavaju vozila, sa ili bez posade. “Ovo je nešto o čemu se treba razmišljati tijekom razvoja kopnenih sustava,” rekao je Bendett. Oklop za zaštitu od dronova koji podsjeća na kavez može pomoći zaštititi vozila s posadom, a i ona bez posade trebaju sličnu zaštitu.

Rožin je, čini se, priznao da roboti koji su uništeni tijekom napada oko Berdičija mogu biti unaprijeđeni. Naglasio je kako su trenutni UGV-ovi testni modeli i usputno spomenuo “daljnji razvoj”. “U budućnosti,” napisao je, “takve platforme imat će svoje mjesto na ratištu.”

Jednom kada naoružani kopneni roboti postanu standardna oprema u ruskim odredima, bit će im potrebna obrana od naoružanih zračnih robota, jednako kao što je ona potrebna svakoj osobi i stroju koji već sudjeluju u vojnim operacijama.

Autor originalnog članka: David Axe, Forbes
Link: The Russians Sent A Platoon Of Grenad-Hurling Robotic Mini-Tanks Into Battle. The Ukrainians Blew Up The ‘Bots In The Usual Way: With Drones.
(Prevela: Nataša Belančić)