Japan prelomio, uvodi Nissanove robotaksije za svoje sve starije stanovništvo

Svijet Forbes Slovenija 3. ožu 2024. 14:39
featured image

3. ožu 2024. 14:39

Japan se bori s nedostatkom taksista i sve starijom populacijom kojoj je potreban prijevoz. Nissan će problem pokušati riješiti robotaksijima

Japanski proizvođač automobila Nissan želi u budućnosti uvesti robotaksije u Japanu. Kako javlja STA, usluga bi trebala biti uvedena 2027. godine. Razlog uvođenja samovozećih taksija je nedostatak taksista, što je jedna od posljedica značajnog starenja stanovništva.

Očekuje se da će tvrtka započeti testiranje komercijalnih robotaksi usluga u nadolazećoj fiskalnoj godini korištenjem monovolumena na području Yokohame. Nissan je izjavio da testira poslovne modele za usluge samovozeće mobilnosti od 2017. godine.

“Lokalne zajednice suočavaju se s brojnim izazovima na području mobilnosti, uključujući manjak vozača kao posljedicu starenja stanovništva”, sažeto je u Nissanovom priopćenju koje prenosi francuska novinska agencija AFP.

U Japanu nisu pioniri na ovom polju, ali kako piše STA, tamošnja vlast je ubrzanje razvoja ove tehnologije postavila kao ključni prioritet. Zemlja se suočava s nedostatkom radne snage i sve starijim stanovništvom koje treba prijevoz.

Japanskim cestama od prošle godine, prema njihovim zakonima, dopušteno je voziti samovozećim vozilima razine 4. Autonomija vozila ocjenjuje se na ljestvici od 0 do 5, pri čemu je 5 potpuno autonomno.