Europska središnja banka donijela službenu odluku o kamatnim stopama

Financije Forbes Hrvatska 26. sij 2024. 11:55
featured image

26. sij 2024. 11:55

Upravno vijeće Europske središnje banke, u četvrtak, 25. siječnja, odlučilo je da će tri ključne kamatne stope ostati nepromijenjene.

Na ukupnu inflaciju djelovao je pozitivan bazni učinak povezan s energijom, ali nastavio se trend smanjivanja temeljne inflacije i prethodna povećanja kamatnih stopa i dalje se snažno prenose na uvjete financiranja. Pooštreni uvjeti financiranja nepovoljno utječu na potražnju, što pridonosi smanjenju inflacije, priopćeno je iz Hrvatske narodne banke.

Kako navode, Upravno vijeće odlučno se zalaže za što skoriji povratak inflacije na njegov srednjoročni cilj od 2  posto. Na temelju svoje sadašnje procjene Upravno vijeće smatra da su ključne kamatne stope ESB‑a na razinama koje će, budu li se dovoljno dugo održale, dati znatan doprinos postizanju tog cilja. Upravno vijeće budućim će odlukama određivati razine ključnih kamatnih stopa koje će biti dovoljno restriktivne onoliko dugo koliko to bude potrebno.

Ključne kamatne stope ESB‑a

Ključne kamatne stope ESB‑a ostat će nepromijenjene: kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja iznosi 4,50 posto, kamatna stopa za mogućnost posudbe na kraju dana 4,75 posto a kamatna stopa na novčani depozit 4,00 posto.

Portfelj programa kupnje vrijednosnih papira (engl. asset purchase programme, APP) smanjuje se umjerenom i predvidljivom dinamikom jer Eurosustav više ne reinvestira glavnice dospjelih vrijednosnih papira.

Upravno vijeće namjerava u prvoj polovici 2024. i dalje u potpunosti reinvestirati glavnice dospjelih vrijednosnih papira kupljenih u sklopu hitnog programa kupnje zbog pandemije (engl. pandemic emergency purchase programme, PEPP). U drugoj polovici godine namjerava mjesečno smanjivati portfelj PEPP‑a za prosječno 7,5 mlrd. EUR. Upravno vijeće namjerava obustaviti reinvestiranje u sklopu PEPP‑a na kraju 2024.

Upravno vijeće i dalje će, radi smanjenja rizika za transmisijski mehanizam monetarne politike povezanih s pandemijom, fleksibilno reinvestirati dospjele iznose u portfelju PEPP‑a.