Ide li bitcoin prema rekordu svih vremena?

Financije Forbes Hrvatska 29. velj 2024. 12:55
featured image

29. velj 2024. 12:55

Najveća kriptovaluta probila je granicu od 60.000 dolara i nastavila rasti. Čini se da bi mogla premašiti i povijesni maksimum od 68.991 dolara za bitcoin.

Vrijednost kriptovalute bitcoin preskočila je granicu od 60.000 dolara i nastavila rasti. To je rekordna vrijednost bitcoina u posljednje dvije godine. Još prekjučer vijest je bila da je bitcoin premašio 57.000 dolara.

Trenutno kretanje cijene bitcoina vidljivo je i na gornjem grafu. U trenutku objave članka moglo se vidjeti da je bitcoin u jednom trenutku premašio 63.000 dolara. Nastavi li rasti, ubrzo bi se mogao priblićiti i povijesnom maksimumu. . On je ostvaren 10. studenog 2021., i iznosio je 68 991 dolar. Godinu dana kasnije tečaj je pao ispod 17.000 dolara, no neki analitičari smatraju da je nova rekordna vrijednost sada nadohvat ruke, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Poticaj su dali ETF fondovi

Što se događa s cijenom bitcoina? Interes za bitcoine, prema poznavateljima tržišta, nastao je zbog odobrenja posebnih bitcoin ETF-ova u SAD-u. Ti fondovi kojima se trguje na burzi, svojim ulagačima po prvi put omogućuju ulaganje u bitcoine bez potrebe za izravnom kupnjom same kriptovalute. Odobrila ih je američka Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) u siječnju – navodi Forbes Slovenija.

Bitfinexovi analitičari vrlo su optimistični. Oni predviđaju kako će vrijednost bitcoina sljedećih mjeseci dosegnuti šesteroznamenkasti iznos. Coinbase ih citira i navodi kako bi po njihovoj procjeni vrijednost bitcoinu mogla biti između 100.000 i 120.000 dolara. Misle da bi vrhunac ciklusa mogao biti dosegnut u 2025. godini. Analitičar Peter Brandt nedavno je izmijenio svoju procjenu i objavio kako očekuje da će vrhunac u 2025. godini biti na 200.000 dolara.

Kripto rudari prodaju bitcoine

Broj bitcoina koji drže kripto rudari pao je na najnižu razinu od srpnja 2021. jer oni troše svoje zalihe kovanica prije nego dođe do programiranog prepolovljenja prihoda zarađenog po bloku – navodi Coindesk. Naime, rudari trenutno po bloku dobivaju 6,25 bitcoina. Nakon prepolovljavanja, koje se provodi svake četiri godine, a trebalo bi se dogoditi u travnju, dobivat će 3,125 bitcoina po bloku.

Kako bi poboljšali profitabilnost, rudari možda koriste svoje pohranjene bitcoine za kupnju učinkovitije opreme. Na taj način mogli bi smanjiti svoje tekuće troškove, navodi FRNT Financial, kripto platforma sa sjedištem u Torontu.

Podaci koje prati Glassnode pokazuju da je procijenjeni broj bitcoina u kriptonovčanicima rudara pao za 8.426 bitcoina odnosno 530 milijuna dolara. On sad iznosi 1.812.482 BTC. Pad je počeo u drugoj polovici listopada, kada su rudari držali preko 1,83 milijuna bitcoina.

Zainteresirani za pojašnjenje posla rudarenja kripto valuta dobro pojašnjenje mogu pronaći na portalu Bankrate.com na engleskom jeziku.

Bitcoin nije jedini koji raste. Ethereum je u posljednjih 30 dana porastao 44 posto navodi Analyticsinsight.com.