Sedam razloga zašto biste ove godine trebali posjetiti norveški Nordfjord

Lifestyle Forbes 20. tra 2024. 16:37
featured image

20. tra 2024. 16:37

Tražite autentično iskustvo u norveškim fjordovima? Regija Nordfjord utjelovljuje ljepotu i kulturalno bogatstvo norveških fjordova.

U narednim godinama doći će do povećanja broja kruzera koji posjećuju ovu regiju. Norveška će uskoro uvesti nove restrikcije zbog kojih će većini kruzera biti zabranjeno prilaziti fjordovima koji se nalaze na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, što znači da su linije već “nanišanile” upravo Nordfjord kao impresivnu alternativu za svoje klijente.

Bez obzira na to želite li norveške fjordove obilaziti u sklopu organiziranog putovanja ili planirate ići sami, Forbes donosi sedam razloga zašto bi upravo ova norveška regija trebala biti prva na vašem popisu destinacija.

Pixabay

Žičara Loen

Loen pruža neke od najspektakularnijih pogleda u čitavoj Norveškoj: na fjordove, planine i udaljene glečere. Vožnja se sastoji od veličanstvenog uspona od obala Nordfjorda do vrha planine Hoven, preko kilometar iznad razine mora.

Na vrhu posjetitelji mogu uživati u raznim aktivnostima, uključujući planinarenje, večeru u restoranu na vrhu planine ili jednostavno uživanje u pogledima.

Velika mana puta je cijena. Uz 55 dolara, ovo je vrlo skupa atrakcija. Putnici kruzera koji dolaze u Olden također trebaju uzeti u obzir cijenu prijevoza do Loena.

Vožnja jezerom Lovatnet

Put oko jezera Lovatnet istovremeno je smirujuća i uzbudljiva. Čisto, tirkizno jezero u dramatičnoj je suprotnosti s planinama koje ga okružuju. Vrlo uska cesta vijuga tik do ruba jezera i pruža poglede na raskošan okoliš i dramatične litice.

Lovatnet / FOTO: Pixabay

Ova vožnja nudi brojne prilike za zaustavljanje na malim plažama ili čak i vožnju kajakom po mirnim vodama jezera.

Posjet jezeru također je prilika za učenje tragične povijesti ovog lijepog mjesta. Godine 1905. i 1936., u jezero se srušilo kamenje u odronu s planina, izazvavši ogromne tsunamije koji su s lica Zemlje izbrisali obližnje farme i uzeli mnoge živote.

Ti događaji ostavili su trajne ožiljke i na planinama, ali i zajednicama oko Lovatneta.

Glečer Briksdal

Iako se smanjuju, norveški glečeri još uvijek su veličanstveni dokaz snage prirode. Put do glečera Briksdal popularna je dnevna aktivnost iz Oldena, pogotovo za one koji dolaze kruzerom.

Briksdal je dio velikog glečera Josteldalsbreen, najvećeg u kontinentalnoj Europi. Briksdal se uzdiže više od 1.830 metara iznad razine mora i pruža preko dva kiloometra prema jezeru.

Tisućama godina stvarao je izgled doline Briksdalen, koje karakterizira uglađeni kamen prekriven raskošnom vegetacijom. Ovaj nevjerojatni prizor, jedan od najljepših u Europi, privlači turiste već preko stotinu godina.

Briksdal / FOTO: Pixabay

Otkrijte vikinško brodarstvo

Brod Myklebust, otkriven o Nordfjordeidu 1874, godine, najveći je vikinški brod ikad otkriven u zemlji. Iako je u početku možda bio zanemaren zbog novijih otkrića bolje očuvanih brodova Gokstad i Oseberg, ostaci Myklebusta dokazuju ne samo njegovu veličanstvenost, već i visoki status vlasnika, vjerojatno vikinškog kralja.

Brod je dug otprilike stotinu metara, a pažljivo je restauriran kako bi pokazao tradicionalne vikinške vještine. Sada je ključni izložak u Sagastadu, gdje se posjetitelji u njega mogu i uspeti.

Upoznajte norveške fjordske konje

Norveški fjordski konji među najstarijim su i najčišćim vrstama konja. Oni su izvorno iz Norveške, a ovi blagi, snažni konji poznati su po svojoj posebnoj boji i grivi.

Mnoge farme u Nordfjordu nude iskustva jahanja, a posjetitelji mogu na konjima razgledati šarmantnu prirodu pod pažljivim okom iskusnih vodiča.

Norveški fjordski konji / FOTO: Harald Lange / imago stock&people / Profimedia

Iskusite rt Vestkapp

Izložena obala oko Nordfjorda nudi dramatičan pogled na sjeverni Atlantik s najzapadnije točke kontinentalne Norveške.

Poznat po svom grubom terenu i panoramskim pogledima, Vestkapp i njegova okolina idealno su mjesto za ljubitelje prirode i fotografije.

Dramatična ljepota i često divlji vremenski uvjeti nude uzbudljivo iskustvo autentično za nepripitomljeni duh regije, koje je u kontrastu s relativnim mirom fjordova.

Uživajte u crkvama Oldena

Za one koji u Olden dolaze kruzerom, ovo selo često je samo mjesto ulaska u bus prema glečeru Briksdal ili žičari Loen. Ipak, Olden nudi autentičan pogled u tipično norveško selo na fjordu, a ponosi se ne jednom, već dvjema crkvama.

Stara crkva izgrađena je 1759. godine, a novija 1934. godine. One oslikavaju bogato religiozno nasljeđe u regiji fjordova. Obje drvene strukture posebne su po svojoj jednostavnoj, ali svejedno upadljivoj arhitekturi.

Okružene su raskošnim zelenilom s dramatičnim planinama u daljini, a pružaju bijeg u mir. Vrijedi ih posjetiti jednom kada ste uživali u nešto divljijim lokacijama regije.

Autor originalnog članka: David Nikel, viši suradnik Forbesa
Link: 7 Reasons To Visit Norway’s Nordfjord This Year
(Prevela: Nataša Belančić)