Rimac o Kampusu: Pogoni su izgrađeni, a cijeli projekt će premašiti 300 milijuna eura

Aktualno Gordana Grgas 13. lip 2024. 13:47
featured image

13. lip 2024. 13:47

Iz Rimac automobila potvrđuju za FORBES Hrvatska da je rok za njihov veliki Kampus formalno produžen uz, kako kažu, dodatne uvjete koji idu u korist Gradu Sveta Nedelja, no ne objašnjavaju zašto projekt nije već završen, što bi bilo u skladu s ugovorom potpisanim 2021. godine. Proizvodni pogon, koji čini oko 77 posto ukupnog projekta, izgrađen je, a poslali su fotografije trenutnog stanja

Za izgradnju Rimac Kampusa je Grad Sveta Nedelja produžio rok za 48 mjeseci, uz dodatne uvjete koji idu u korist Gradu, odgovorili su iz tvrtke Rimac automobili na upit FORBES Hrvatska, nakon što je o tome u srijedu prvi pisao Index.hr.

Iz kompanije Mate Rimca su tako naveli da je, uz produženje roka, jamčevina s inicijalnih milijun kuna porasla na 400 tisuća eura te da je godišnja naknada porasla s 19.000 kuna na 32.000 eura, što znači da je 12 puta veća. Također su naveli da će ukupna investicija premašiti 300 milijuna eura (dosad se spominjalo oko 200 milijuna eura), a da je isključivo “financirana iz vlastitih sredstava, bez kredita, EU fondova ili nacionalnih sredstava”.

Podsjetimo da je Rimac Technology 2021. godine potpisao ugovor s Gradom Sveta Nedelja kojim je dogovoreno da će unutar tri godine projektirati, ishoditi dozvole i izgraditi Rimac Kampus te su vrlo povoljno dobili pravo građenja na golemom gradskom zemljištu. U izjavi prilikom potpisivanja ugovora je Mate Rimac rekao kako se nada da će otvorenje biti 2023. godine, a gradonačelnik Dario Zurovec da je to najznačajnija investicija za Svetu Nedelju i dio Hrvatske u kojem se nalazi. Kako je pak objavljeno na stranicama Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, država je darovala Gradu Svetoj Nedelji zemljište ukupne površine 148.903 četvornih metara za taj projekt. Kompleks je dizajnirao hrvatski arhitektonski ured 3LHD.

“Dosad 1503 nova zaposlenika”

“Prema navedenom ugovoru, obvezali smo se započeti izgradnju unutar 12 mjeseci, što smo započeli gotovo odmah nakon potpisa (priprema terena itd.). U ovo gradsko zemljište od 200.000 četvornih metara kompanija je do sada investirala 120 milijuna eura, sukladno ugovorenoj obvezi, a ukupna investicija će po završetku projekta prijeći 300 milijuna eura. Ugovorom smo se obvezali zaposliti 729 novih zaposlenih (547 visokoobrazovanih), a do sada smo zaposlili 1503 novih zaposlenih, od kojih je 1066 visokoobrazovanih”, stoji u odgovoru iz Rimčeve kompanije.

Dodaju da su većinu uvjeta iz ugovora ispunili ili premašili, ali ne navode zašto je došlo do kašnjenja i produljenja roka, te kada namjeravaju završiti izgradnju Kampusa.

Izgrađeni dio Rimac Kampusa u blizini Zagreba, a ukupna površina zemljišta je 200 tisuća četvornih metara, Foto: Rimac grupa

Tvrde, međutim, da  nastavljaju i da planiraju “investirati značajno više od obveza iz ugovora s Gradom. Po završetku, Rimac Kampus bit će globalno sjedište tvrtki Bugatti Rimac i Rimac Technology te jedan od najvećih razvojno-istraživačkih i proizvodnih kompleksa u ovom dijelu Europe, ne samo u automobilskoj industriji”.

Dogovoreno je, naime, da će izgraditi proizvodni pogon i ostale sadržaje – uredsku zgradu, restorane i vrtić, a poslali su nam fotografije “trenutnog stanja Kampusa Rimac”.  

Proizvodni pogon i ostali sadržaji

Za proizvodni pogon kažu da je izgrađen (77 posto ukupnog projekta) te će u njemu, osim proizvodnje dijelova za hiperautomobile, biti smještene kompleksne automatizirane proizvodne linije za baterijske sustave za projekte s vodećim brendovima u automobilskoj industriji, poput nedavno objavljenog projekta s BMW Grupom.

“Ostale planirane sadržaje na Kampusu je potrebno proširiti. Naime, uredska zgrada, restoran i vrtić inicijalno su bili projektirani za do 900 ljudi, a u međuvremenu smo puno brže rasli i sada nam takvi sadržaji trebaju za puno veći broj zaposlenih”, stoji u odgovoru iz Rimčeve kompanije.

Unutrašnjost proizvodnog pogona Rimac Kampusa, Foto: Rimac grupa