Forbes donosi rang listu 10 najbogatijih kineskih milijardera 2024. godine

Rang liste Forbes 2. lip 2024. 18:07
featured image

2. lip 2024. 18:07

Kineska burza slabi, a s njom i milijarderi u zemlji. Prošla godina nije bila dobra za veliki broj kineskih dionica. Rezultat je pad broja kineskih milijardera na ovogodišnjoj Forbesovoj listi, i to već treću godinu zaredom. Ove je godine na Forbesovoj listi svjetskih milijardera uvršteno ukupno 406 kineskih milijardera, dok ih je na prošlogodišnjoj listi bilo 495. 2021. godine rekordnih 626 milijardera iz Kine našlo se na Forbesovoj listi.

Posljedice pandemije koronavirusa, ali i geopolitičke napetosti, srušile su cijene dionica i naštetile gospodarskom rastu druge najveće ekonomije svijeta. Bogatstva su pala i zbog sve dublje krize na kineskom tržištu nekretnina.

Ipak, kontinentalna Kina još uvijek ima drugi najveći broj milijardera u svijetu, nakon SAD-a koji ih broji 813.

Kontinentalna Kina ne uključuje stanovnike Hong Konga ili Macaua, koje Forbes prati posebno. Ako se pribroje i ti milijarderi, Kina ih ima 473, dok ih je prošle godine imala 562, 2021. 607 i 2021. 698.

Ukupno bogatstvo kineskih milijardera palo je na 1,33 bilijuna dolara, dok je prošle godine iznosilo 1,67 bilijuna dolara. Iako je Kina od prošle godine izgubila 125 milijardera, ove godine sada je tu 31 novopridošli i 11 povratnika.

Deset najbogatijih imaju ukupno bogatstvo od 304 milijarde dolara, samo 2 posto manje od 311 milijardi od prošle godine.

Ovo je 10 najbogatijih ljudi u Kini:

1. Zhong Shanshan

BOGATSTVO: 62,3 milijarde dolara2023: 68 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: Pića, lijekoviPREBIVALIŠTE: Hangzhou
ChinaImages / ddp USA / Profimedia

Zhong je na čelu tvrtke Nongfu Spring koja proizvodi flaširanu vodu i pića od čaja. Na prvom mjestu najbogatijih u Kini nalazi se od 2021. godine nakon IPO-a tvrtke u Hong Kongu u rujnu 2020. godine. Dionice Nongfu Springa – glavnog izvora Zhongovog bogatstva – pale su, kao i dionice tvrtke Beijing Wantai Biological Pharmacy koja isporučuje Covid testove, uslijed općeg pada vrijednosti dionica u Kini. Kritičari na društvenim mrežama ove godine su u pitanje doveli Zhongovo domoljublje zbog državljanstva njegova sina: mladi Zhong naveden je kao američki građanin u brošuri kompanije iz 2020. godine

2. Zhang Yiming

BOGATSTVO: 43,4 milijarde dolara2023: 45 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: Internetski medijiPREBIVALIŠTE: Peking
Stringer / ChinaImages / Profimedia

Zhang je osnivač ByteDancea, matične tvrtke nevjerojatno popularne društvene platforme TikToka. ByteDance je jedna od najvrjednijih internetskih tvrtki na svijetu, iako se nad njom nadvija sjena zbog mogućnosti da TikTok bude zabranjen u SAD-u. ByteDance ima i druge tvrtke na koje se može osloniti, kao što je kineska društvena platforma Douyin. Zhang je odstupio s mjesta predsjednika ByteDancea 2021. godine.

3. Colin Huang

BOGATSTVO: 38,9 milijardi dolara2023: 30,2 milijarde dolaraIZVOR BOGATSTVA: E-trgovinaPREBIVALIŠTE: Šangaj

Huang je malo poznati osnivač tvrtke PDD Holdings, kineske kompanije za e-trgovinu koja je 2022. godine promijenila ime: dotada se zvala Pinduoduo. Njegovo bogatstvo se u odnosu na prošlu godinu povećalo s 30,2 na 38,9 milijardi dolara, čime se popeo za jedno mjesto i postao drugi najbogatiji internetski milijarder u Kini, nakon Zhang Yiminga. PPD ima sjedište u Dublinu, a dionice tvrtke, kojima se trguje na Nasdaqu, prošle godine su porasle na leđima platforme za kupovinu Temu, kojoj je konkurencija Shein kineskog milijardera Skyja Xua.

4. Wiliam Ding

BOGATSTVO: 33,5 milijarde dolara2023: 26,7 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: Online igrePREBIVALIŠTE: Hangzhou
Imaginechina / ddp USA / Profimedia

Ding je izvršni direktor tvrtke NetEase čijim dionicama se trguje na Nasdaqu i hongkongškoj burzi. NetEase je jedan od najvećih kineskih online gaming biznisa. Njegove dionice – kao i Dingovo bogatstvo – porasle su posljednjih mjeseci.

5. Ma Huateng

BOGATSTVO: 30,2 milijardi dolara2023: 35,3 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: Internetski medijiPREBIVALIŠTE: Shenzhen
Imaginechina / ddp USA / Profimedia

Ma, poznat i pod imenom Pony Ma, izvršni je direktor web-medijskog giganta Tencent u kojemu posjeduje udio od 7,4 posto. Dionice tvrtke pale su prethodne godine uslijed usporenog gospodarskog rasta, zbog čega je i njegovo bogatstvo pal ona 30,2 milijarde dolara. Tako Maovo bogatstvo danas iznosi manje od polovice od 65,8 milijardi dolara iz 2021. godine.

6. He Xiangjian

BOGATSTVO: 25,1 milijardi dolara2023: 23,4 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: Kućanski aparatiPREBIVALIŠTE: Foshan
SplashNews.com / Splash / Profimedia

Milijarder He Xiangjian suosnivač je tvrtke Midea Group, a s mjesta potpredsjednika odstupio je 2012. godine. Dionice tvrtke oporavile su se od pandemijske krize, a s njima se oporavilo i Heovo bogatstvo. Ipak, još uvijek nije doseglo razine iz 2022. godine, kada je iznosilo 28,3 milijarde dolara. Midea svoje pećnice i hladnjake prodaje u čitavom svijetu, a na ovogodišnjoj listi milijardera dala je još jednog člana: izvršnog direktora Fanga Hongboa.

7. Jack Ma

BOGATSTVO: 24,5 milijarde dolara2023: 23,5 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: E-trgovinaPREBIVALIŠTE: Hangzhou
Costfoto / ddp USA / Profimedia

Nekoć najbogatiji čovjek Kine, suosnivač platforme Alibaba i njen nekadašnji predsjednik ikona je uspjeha u privatnom sektoru. Nakon što je 2020. godine iznio kontroverzne komentare o kineskom bankarskom sustavu, kojim dominira država, Ma se uglavnom maknuo iz javnosti. Alibaba od njegovog odlaska nije poslovala odlično, a na mjesto predsjednika je imenovala Joea Tsaija u rujnu prošle godine. Njih dvojica su najavili otkup dionica od 200 milijuna dolara u siječnju, a Forbes procjenjuje kako je Maovo bogatstvo poraslo zbog više procjene vrijednosti Alibabine grane za financijske usluge, Ant, nakon otkupa dionica.

8. Eric Li

BOGATSTVO: 16,8 milijardi dolara2023: 19 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: AutomobiliPREBIVALIŠTE: Hangzhou
Wiktor Dabkowski / Zuma Press / Profimedia

Eric Li također je poznat i kao Li Shufu, najbogatiji je poduzetnik u kineskoj autoindustriji. On je predsjednik tvrtke Zhejiang Geely Holding koja ima direktne i indirektne udjele u proizvođačima poput Volva, Daimlera, Geely Automotivea, Zeekra i Polestara. Njegovo bogatstvo palo je u posljednjih 12 godina zbog pada dionica Geely Automotivea uslijed strahova o prekomjernim kapacitetima industrije.

9. Qin Yinglin

BOGATSTVO: 15,5 milijarde dolara2023: 18,9 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: Uzgoj svinjaPREBIVALIŠTE: Nanyang

Jedan od najbogatijih svjetskih milijardera iz mesne industrije, Qin je dospio u top 10 iako je njegovo bogatstvo palo na 15,5 milijardi dolara, u odnosu na prošlogodišnjih 18,8 milijardi dolara. dionice njegove tvrtke Muyuan Foods pale su zbog nižih cijena svinjetine i posljedica pandemije koronavirusa, što je prisililo kompaniju da predvidi gubitke za 2023. godinu.

10. Wang Chuanfu

BOGATSTVO: 14,2 milijardi dolara2023: 18,7 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: AutomobiliPREBIVALIŠTE: Shenzhen
IMAGO / imago stock&people / Profimedia

Predsjednik tvrtke BYD drugi je najbogatiji kineski milijarder u industriji električnih vozila nakon Lija Shufua. Chuanfu je imao mješovitu godinu: isporuka je porasla na rekordnih 3 milijuna uslijed međunarodnog proširenja. Ipak, dionice BYD-a pale su uslijed brutalne konkurencije po pitanju cijena od Tesle i lokalnih rivala poput XPenga.

Link: The 10 Richest Chinese Billionaires 2024
(Prevela: Nataša Belančić)