Elon Musk uspio skupiti 6 milijardi dolara za svoj ambiciozan startup

Aktualno Forbes 28. svi 2024. 15:09
featured image

28. svi 2024. 15:09

Tvrtka xAI objavila je u nedjelju navečer kako su u posljednjem krugu financiranja prikupili 6 milijardi dolara, čime su vjetar u leđa dobile ambicije vlasnika startupa, milijardera Elona Muska, da uđe u ring s OpenAI-jem i drugim tvrtkama poput Googlea i Anthropica u sferi umjetne inteligencije.

U objavi na blogu, xAI navodi kako su u financiranju sudjelovali Andreessen Horowitz, Seqoia Capital, saudijski poduzetnik princ Alwaleed Bin Talal, Fidelity Managemet & Research Company i drugi.

Musk je na X-u objavio kako je procjena vrijednosti startupa prije investiranja iznosila 18 milijardi dolara, dodavši kako će “u sljedećim tjednima biti još novosti”. I objava tvrtke na blogu navodi kako će uskoro najaviti “nekoliko uzbudljivih tehnoloških novosti i proizvoda.

Sredstva prikupljena u posljednjem krugu bit će upotrijebljena za “predstavljanje prvih proizvoda xAI-ja na tržištu, izgradnju napredne infrastrukture i ubrzavanje istraživanja i razvoja budućih tehnologija,” rečeno je iz startupa.

Musk je objavio i kako tvrtka zapošljava AI programere, pozvavši ih da se pridruže xAI-ju ako “vjeruju u našu misiju shvaćanja svemira, koja zahtijeva neumornu potragu za istinom bez razmišljanja o popularnosti ili političkoj korektnosti.”

Musk je xAI osnovao krajem prošle godine nakon što je optužio ChatGPT tvrtke OpenAI za pristranost i političku korektnost. On je suosnivač i rani investitor u OpenAI, ali posljednjih godine se njegov odnos s kompanijom dramatično pogoršao, kulminiravši tužbom koju je milijarder podigao protiv tvrtke. U tužbi Musk navodi kako je tvrtka potkopala rane ciljeve razvoja open-source generalne umjetne inteligencije “za dobrobit čovječanstva” i okrenula se maksimaliziranju profita. Milijarder je napao i glavnog konkurenta OpenAI-ja, giganta Google, rekavši kako problemi s Googleovim AI alatom Gemini proizlaze iz toga što je tvrtka “woke birokratska nakupina”. U studenom je xAI predstavio vlastitog chatbota, imena Grok, koji je dostupan jedino korisnicima platforme X koji plaćaju premium pretplatu.

Autor originalnog članka: Siladitya Ray, Forbes
Link: Elon Musk’s xAI Raises $6 Billion In Latest Funding Round
(Prevela: Nataša Belančić)