Indeks demokratičnosti: Hrvatska između Namibije i Mongolije

featured image

21. velj 2024. 07:06

Indeks demokratičnosti koje izračunava Economist Intelligence Unit Hrvatsku smješta na 58. mjesto među države demokracija s nedostatkom. Od država regije ispred nje se nalaze Slovenija i Crna Gora.

Hrvatska je zauzela 58. mjesto na Indeksu demokratičnosti za 2023. godinu kojeg izračunava The Economistov ‘Economist Intelligence Unit’.

Riječ je o istraživanju provedenom na 165 država i dva neovisna teritorija koji obuhvaćaju veliku većinu država i gotovo svu populaciju svijeta. Ovisno o rezultatu, države su podijeljene u četiri grupe: pune demokracije, demokracije s nedostatkom, hibridni režimi i autoritativni režimi.

U prvoj skupini se nalaze tek 24 države, a predvode je Norveška, Novi Zeland, Island, Švedska i Finska. Samo 7,8 posto svjetske populacije nalazi se u ovoj skupini. U drugoj skupini ih je 50 i ona predstavlja 37,6 posto svjetske populacije. Uključuje i neke razvijene države poput SAD-a, Italije i Belgije. Kad je u pitanju regija, očekivano predvodi Slovenija na 31. mjestu, a najveći skok zabilježila je Crna Gora koja se nalazi na 52. mjestu. Hrvatska je na 58. mjestu između Namibije i Mongolije, a iza nje su Srbija (64.), Sjeverna Makedonija (72.) i Bosna i Hercegovina (94.) koja se nalazi u skupini hibridnih režima. Za Kosovo nema raspoloživih podataka.

Hrvatska najbolja u izborima i pluralizmu

Što se pojedinačnih vrijednosti tiče, Hrvatska ima ukupnu ocjenu 6,50. Identičnu ocjenu imala je zadnje četiri godine, no ne uvijek uz istu poziciju. Dugoročno gledano trend Hrvatske i dijela zemalja je silazni. Najbolji rezultat bio je 2006. godine, na samom početku izračunavanja i iznosio je 7,04.

U području izbornih procesa i pluralizma ima visokih 9,17, u području funkcioniranja Vlade 6,07, u području političke participacije 6,11, u području političke kulture 4,38, a u području građanskih sloboda 6,76.

U trećoj skupini su 34 države i 15,2 posto svjetske populacije. Ona uključuje države poput Meksika, Ukrajine, Kenije i već spomenute Bosne i Hercegovine. U četvrtoj skupini je 59 država i 39,4 posto svjetske populacije. Neke od njih su Rusija, Kina, Iran i Pakistan.

Potpuni izvještaj se može preuzeti ovdje nakon unosa osobnih podataka.