Bahami, Sejšeli, Belize i dva karipska otoka više nisu porezne oaze za EU

Aktualno Forbes Slovenija 20. velj 2024. 16:32
featured image

20. velj 2024. 16:32

Crnu listu poreznih oaza uspostavila je Europska unija 2017. godine kako bi ojačala borbu protiv utaje poreza, kao odgovor na porezne skandale Panama Papers i Luxleaks, a ažurira se dva puta godišnje

Članice Europske unije u utorak 20. veljače su ažurirale europsku crnu listu poreznih oaza. Iz njega su se povukli Bahami, Sejšeli, Belize i karipski otoci Turks i Caicos. Popis sada uključuje 12 jurisdikcija, objavili su Vijeće EU-a i Europska komisija.

Crnu listu poreznih oaza uspostavila je Unija u prosincu 2017. godine kako bi ojačala borbu protiv utaje poreza kao odgovor na porezne skandale Panama Papers i Luxleaks. Ažurira se dva puta godišnje. Na njemu su zemlje i druge porezne jurisdikcije za koje stručnjaci EU-a procjenjuju da ne surađuju sa članicama Unije u poreznim pitanjima, piše STA.

Koje jurisdikcije ostaju na popisu

Nakon što je navedena četvorka uklonjena s popisa, na njemu su sada Američka Samoa, Anguilla, Antigva i Barbuda, Fidži, Guam, Palau, Panama, Rusija, Samoa, Trinidad i Tobago, Američki Djevičanski otoci i Vanuatu.

Dok su Bahami i otoci Turks i Caicos potpuno uklonjeni s popisa nekooperativnih poreznih jurisdikcija, Belize i Sejšeli sada su na sivoj listi, koja uključuje jurisdikcije za koje Unija smatra da ne surađuju na odgovarajući način u poreznom području, ali su obećali da će poduzeti mjere. Provest će se još jedan pregled provedenih mjera za obje zemlje.

Međutim, članice EU-a skinule su Hong Kong i Albaniju sa sive liste. Aruba, Izrael, Bocvana i Dominika također su ispunile svoje obveze. Sljedeće ažuriranje popisa slijedi u listopadu ove godine.