Slovenci ulaze u vlasničku strukturu Solvisa, najvećeg hrvatskog proizvođača solarnih panela

Aktualno Forbes Slovenija 15. svi 2024. 12:44
featured image

15. svi 2024. 12:44

Solvisovi integrirani solarni paneli korišteni su i na krovu novog kampusa tehnološkog diva Googlea u Silicijskoj dolini.

Investicijska kuća Advance Capital Partners, čiji je glavni investitor matična tvrtka grupe Adventura Investments, i hrvatski poduzetnik Stjepan Talan dogovorili su strateško partnerstvo u Solvisu, kojii je hrvatski proizvođač solarnih panela. Advance Capital Partners postat će 60-postotni vlasnik tvrtke, javlja STA, a prenosi Forbes Slovenija

Posebni investicijski fond, kojim upravlja Advance Capital Partners sa sjedištem u Ljubljani, preuzet će većinsko vlasništvo nad varaždinskim poduzećem, nakon što ispuni uvjete i dobije suglasnosti nadležnih agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Cilj im je biti lider u regiji

Partnerstvo u Solvisu omogućit će provedbu strateških razvojnih planova, internacionalizaciju poslovanja i razvoj novih ekološki prihvatljivih energetskih rješenja, priopćili su iz Advance Capital Partnersa.

“Cilj nam je razviti Solvis u vodećeg pružatelja energetskih rješenja u cijeloj Adria regiji i globalno priznatog igrača na području naprednih integriranih solarnih panela. Uz dodatna financijska sredstva, Solvis će u budućnosti moći još učinkovitije i brže razvijati vlastite projekte solarnih elektrana, a u idućih pet godina želimo izgraditi oko 500 megavata dodatnih fotonaponskih kapaciteta u regiji”, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Uprave Capital Partnersa Aleš Škerlak.

Stjepan Talan, koji ostaje suvlasnik i direktor Solvisa, smatra da je Solvis već uspješan na globalnom tržištu, što im je i uspjelo diverzifikacijom poslovanja i razvojem najnaprednijih solarnih sustava.

“No Solvisovi planovi su vrlo ambiciozni, a za njihovu realizaciju želimo unaprijediti korporativno upravljanje tvrtkom, privući dodatne kvalificirane stručnjake, razviti i realizirati važne projekte te omogućiti zelenu tranziciju u regiji”, rekao je Talan.

Google također ima panele iz Solvisa

Solvis, koji je prošle godine ostvario više od 100 milijuna eura prihoda, ima oko 300 zaposlenih. Tvrtka najveći dio svoje proizvodnje izvozi u Njemačku, Francusku, Kanadu, Nizozemsku, Tursku, Italiju, Austriju, Dansku, Španjolsku, Maroko i Dubai. Njihovi integrirani solarni paneli korišteni su i na krovu novog kampusa tehnološkog diva Googlea u Silicijskoj dolini.

Solvis je do sada instalirao više od 350 solarnih elektrana i najveći je proizvođač solarnih panela u cijeloj jugoistočnoj Europi te pružatelj integriranih sistemskih rješenja u području fotonapona.

Ambiciozni planovi

Nakon dobivanja regulatornih suglasnosti i realizacije transakcije, Solvis i njegov novi najveći vlasnik planiraju do 2026. godine razviti i izgraditi najmanje 17 velikih solarnih elektrana ukupne snage oko 250 megavata.

Advance Capital Partners je u prvom krugu prikupljanja sredstava prikupio 120,6 milijuna eura za svoj posebni investicijski fond, koji je postao najveći fond privatnog kapitala u regiji. Ciljana vrijednost fonda je više od 150 milijuna eura. Sredstva će uložiti u do 12 tvrtki, između ostalog, nakon dobivanja svih dozvola postat će i vlasnik maloprodaje tehničke robe Big Bang, koja je dio grupe Adventura Investments.